Gelderland koopt vier kalverhouderijen

Provincie Gelderland heeft vier kalverhouderijen opgekocht via de vrijwillige provinciale opkoopregeling kalverhouderij. Het gaat om een totale stikstofruimte van 230.000 mol per jaar. Met een aantal andere ondernemers wordt nog gesproken.

Gelderland+koopt+vier+kalverhouderijen
© Nieuwe Oogst

Gelderland heeft 20 miljoen euro beschikbaar voor de vrijwillige aankoop van kalverhouderijen. Hiermee wil de provincie de stikstofuitstoot verlagen, aansluitend op de doelen van de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS). Van de ruim honderd aanmeldingen voor de regeling voldeden er 26 aan de gestelde criteria. Met deze bedrijven zijn gesprekken gevoerd.Inmiddels zijn er vier locaties door provincie Gelderland aangekocht. Het gaat onder andere om bedrijven die in de enclave rond Uddel zijn gevestigd. Samen hebben deze bedrijven circa 7.500 kalveren en een totale stikstofvracht van ruim 230.000 mol per jaar.


Budget is op

De provincie is met nog vier andere kalverbedrijven in gesprek. Als die ook meedoen aan de regeling, is het beschikbare budget op. Daarmee kan dan een totale stikstofvracht van meer dan 350.000 mol per jaar ingenomen worden. Deze wordt na afroming van 30 procent geregistreerd in de Gelderse Stikstofbank (GSB).

De overblijvende stikstofruimte kan gebruikt worden voor veehouderijen elders, die niet kunnen uitbreiden. Maar ook voor andere economische activiteiten, zoals woningbouw. Over de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de stikstofbank en over de verdeling zijn verdere afspraken nodig. Provinciale Staten vergaderen hier volgende maand over.


Eerlijk verdelen

Uitgangspunt is dat de uitgifte van de geregistreerde stikstofruimte gebonden is aan de regels die gelden voor extern salderen. Zo moet de ontvangstlocatie van de stikstofruimte bijvoorbeeld binnen een straal van 25 kilometer van de herkomstlocatie van de stikstofruimte liggen. Met de stikstofruimte van de stoppende kalverhouders uit Uddel kunnen bijvoorbeeld dus geen woningen in Nijmegen worden gebouwd.

De provincie verwacht ook dat er mogelijk een grotere vraag naar stikstofruimte uit de GSB zal zijn, dan er beschikbaar komt. Daarom acht Gelderland een zorgvuldig afwegingsproces nodig om de keuze voor uitgifte van stikstofruimte aan een economisch, maatschappelijk initiatief zo eerlijk en transparant mogelijk te laten verlopen. Gelderland wil zich daarbij laten adviseren door een commissie met vertegenwoordigers uit de bouw, landbouw, mobiliteit en industrie, evenals de terreinbeherende organisaties en waterschappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer