Minister Van der Wal mikt op versnelde stikstofaanpak

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof wil dit en volgend jaar gebruiken om de stikstofmaatregelen te versnellen. 'Het moeten geen verloren jaren zijn.' Gedwongen opkoop van agrarische bedrijven sluit ze niet uit.

Minister+Van+der+Wal+mikt+op+versnelde+stikstofaanpak
© Dirk Hol

Binnen enkele weken licht Van der Wal haar plannen verder toe in een hoofdlijnenbrief, gaf ze donderdag aan tijdens een commissiedebat over de stikstofaanpak. Ze lichtte vast een tipje van de sluier op over de te volgen lijn.
Verplichte opkoop is in bepaalde gebieden daarbij geen taboe, aldus de minister.

'Dit is een ramp voor ondernemers, je moet er niet aan denken dat je generatie na generatie met hart en ziel aan het ondernemen bent en dan wordt onteigend door de overheid. Ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Maar eerlijk gezegd is dat niet voor ieder gebied in Nederland haalbaar.'


Stevige deadline

Volgens Van der Wal is de natuur in bepaalde Natura 2000-gebieden in een dusdanig slechte staat, dat niet nog twee jaar kan worden gewacht om te kijken wat er vanuit de gebiedsgerichte aanpak gebeurt. 'In sommige gebieden is meer nodig dan de komende jaren alleen maar uitgaan van vrijwillige opkoop. Ik onderzoek nu waar we processen naar voren kunnen halen. Hoe we kunnen belonen, maar ook hoe we tegelijkertijd strakker kunnen sturen met een stevige deadline', geeft de minister aan.

'Ik wil ruimte geven aan de gebiedsprocessen, maar in sommige gebieden kunnen we het ons niet permitteren er jaren over te doen. Gedwongen opkoop is een last resort, maar ook realisme dat we niet altijd kunnen vermijden', laat Van der Wal weten.


Aanpak onontkoombaar

In het coalitieakkoord staat dat de stikstofaanpak onontkoombaar moet zijn en doelstellingen moeten worden gehaald. Zo zijn de doelen die aan provincies worden gesteld bindend. De invulling is gebiedsgericht. Van der Wal: 'Alleen zo wordt de natuur echt verbeterd. Met duidelijke kaders en rechtszekerheid voor betrokken sectoren.'

De minister noemt de te nemen stappen ingrijpend, zeker voor de agrarische sector. Ze zegt dat ondersteuning en perspectief daarom noodzakelijk zijn voor zowel stoppers als blijvers. 'Er wordt een enorme inzet van de landbouwsector gevraagd, maar tegelijkertijd is een sterke sector een voorwaarde om doelen te kunnen realiseren', aldus Van der Wal. 'In de gebiedsplannen moet perspectief voor de landbouw een plek krijgen. Ik wil boeren in staat stellen toekomstbestendige keuzes te maken, passend binnen de opgaven.'


Niet alles kan overal

Daarbij moet men wel beseffen dat niet alles overal kan, benadrukt Van der Wal. Afhankelijk van de ondernemer en de specifieke omstandigheden wordt er een ontwikkelpad bepaald. Dat maakt het volgens haar zo ingewikkeld.
'We leggen de pijn niet bij één sector neer', verzekert de minister.

'Naast gerichte maatregelen in het landelijk gebied, wordt een bijdrage gevraagd van alle sectoren in de industrie en mobiliteit. We moeten de door boeren vaak gevoelde ongelijkwaardige situatie voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer