Gelderland zet in op teelt van meer plantaardig eiwit

Provincie Gelderland gaat werk maken van eiwit van eigen bodem. Gewassen als lupine, veldbonen en Nederquinoa bevatten veel eiwit en passen in het doel om meer plantaardig en minder dierlijk eiwit te eten kunnen prima in Nederland worden verbouwd. Daarom doet provincie Gelderland mee aan de Green Deal Eiwitrijke Gewassen.

Gelderland+zet+in+op+teelt+van+meer+plantaardig+eiwit
© Henk Kerkes

'We vinden innovatie in de teelt en verwerking van eiwitrijke grondstoffen van eigen bodem belangrijk', zegt Helga Witjes, gedeputeerde Economie en Innovatie. 'We moeten immers efficiënter omgaan met onze grondstoffen.'

Volgens de gedeputeerde draagt de eiwittransitie bij aan een duurzamer voedselsysteem en minder uitstoot van CO2. Vlinderbloemigen binden stikstof en dragen dus bij aan het verminderen van de stikstofproblematiek. Voor agrariërs kan het verbouwen van lupine, veldbonen of Nederquinoa een aantrekkelijke manier zijn om hun brood mee te verdienen, zo is de insteek van de provincie.


Meer Nederlands eiwit

In de deal spreken Rijk en ruim 50 andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie, het ontwikkelen van alternatieve eiwitten voor mensen en dieren, meer gebruik van insecten, gebruik van reststromen, en meer consumptie van plantaardige eiwitten en minder van dierlijke.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer