Staghouwer stelt verwachtingen Nationale Eiwitstrategie bij

Het gaat niet lukken om in 2030 100.000 hectare aan vlinderbloemigen te telen. De verwachting uit de Nationale Eiwitstrategie uit 2020 moet worden bijgesteld. Dat blijkt uit een brief van landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer.

Staghouwer+stelt+verwachtingen+Nationale+Eiwitstrategie+bij
© René Eijsink

Uitbreiding van de teelt van eiwitrijke gewassen weerbarstig is gebleken, bijvoorbeeld omdat de opbrengsten nog niet robuust zijn en de veredeling en het verdienmodel nog achterblijven bij dat van meer traditionele teelten, stelt de landbouwminister.

Met de Green Deal Eiwitrijke Gewassen onderzoekt Staghouwer of hij de opschaling van eiwitrijke teelten kan vergemakkelijken. Geprobeerd wordt om toch een zo sterk mogelijke impuls te geven. Ook wordt er gekeken hoeveel hectare op korte termijn realistisch kan worden beteeld.


Eiwitrijke grondstoffen

Uit de brief blijkt verder dat de kans klein is dat in 2025 plantaardige eiwitrijke grondstoffen in Nederlands diervoeder voor het merendeel uit de Europese Unie komen. Staghouwer acht 2030 als een meer realistisch jaar voor het behalen van de algemene doelstelling van de Nationale Eiwitstrategie. Het missiedoel is ambitieus, schrijft hij. 'Het gaat in veel van de sporen om innovatieve ontwikkelingen die hun eigen onzekerheden kennen en waarmee markten nog in ontwikkeling zijn. Bovendien is de realisatie mede afhankelijk van Europese afspraken.'

Vooralsnog ziet Staghouwer geen reden om zijn inzet op de Nationale Eiwitstrategie te veranderen. Hij ziet dan ook geen aanleiding tot aanpassing van de strategie.

Het algemene doel van de Nationale Eiwitstrategie is om te zorgen voor een groot aanbod van alternatieve en plantaardige eiwitten en daarmee de zelfvoorzieningsgraad van Nederland en Europa binnen vijf tot tien jaar te vergroten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer