NAV start producentenorganisatie eiwitboeren

Producentenorganisatie (PO) Eiwitboeren van Nederland is begin mei opgericht. Belangenorganisatie Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) nam hiervoor het initiatief.

NAV+start+producentenorganisatie+eiwitboeren
© Huisman Media

Het is de bedoeling dat de PO zich hard maakt voor de rendabele teelt van eiwitrijke gewassen van eigen bodem met een eerlijk verdienmodel. Bij de start bestaat de organisatie uit 29 telers van verschillende vlinderbloemige eiwitgewassen, meldt NAV.

Zowel biologische als gangbare boeren kunnen lid worden van de PO. Vanuit Foodvalley NL zijn vorig jaar samen met LekkerLupine, Proeflab Wageningen en Taskforce Korte Keten de eerste eiwitboeren samengebracht. Dat was de aanleiding voor NAV de aanleiding om de PO op te richten.


Sterkere onderhandelingspositie

De PO bundelt de kennis en krachten van telers van vlinderbloemige eiwitgewassen. Door hun samenwerking hebben zij een sterkere onderhandelingspositie en kunnen ze betere contractvoorwaarden en prijzen krijgen, verwacht NAV. Ook is de organisatie interessant voor grote afnemers en eindaanbieders als supermarkten en cateraars om grotere volumes te kunnen aanbieden.

Daarnaast delen de leden van PO Eiwitboeren van Nederland praktische zaai-, teelt- en oogstervaringen en stellen een onderzoeksagenda voor de komende jaren op. Vanuit deze rol is de PO ook betrokken als partner bij de aanstaande Green Deal Eiwitrijke Gewassen. Ook hoort de communicatie over de weerwaarde van de teelt van Nederlandse vlinderbloemige eiwitgewassen tot één van de kerntaken van PO Eiwitboeren.


Oprichtingsvergadering

De NAV kondigt aan dat de oprichtingsvergadering van de PO Eiwitboeren op woensdag 8 juni plaatsvindt op de Ekoboerderij De Lingenhof in het Gelderse Randwijk. Daar wordt een bestuur gekozen en het beleid vastgesteld. Belangstellenden kunnen meer informatie over de nieuwe producentenorganisatie inwinnen via eiwitboeren.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer