Eiwitboeren strijden samen voor beter saldo

Bij de Producentenorganisatie (PO) Eiwitboeren van Nederland hebben zich 34 teeltbedrijven aangesloten. Dat bleek deze week na de oprichtingsvergadering in het Gelderse Randwijk. Primair doel van de organisatie is het samenwerken aan een beter saldo voor eiwitgewassen.

Eiwitboeren+strijden+samen+voor+beter+saldo
© DLV Plant

'We hebben hogere prijzen nodig om de teelt van plantaardige eiwitgewassen in Nederland interessant te maken', verklaart Henk Janknegt, de eerste voorzitter van de PO en zelf akkerbouwer in Zuidelijk Flevoland. Hij legt uit dat het mogelijk is om als leden afspraken te maken over marktzaken zoals minimumprijzen en aanbodplanning.

De erkenningsaanvraag voor de PO is eind mei ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De verwachting is dat de PO na september officieel groen licht krijgt. De erkenning levert hopelijk een positief besluit op, zegt Jolijn Zwart-van Kessel van Foodvalley NL.


Nationale Eiwitstrategie

'We voldoen aan alle voorwaarden. Ook heeft de Nederlandse overheid in de Nationale Eiwitstrategie aangegeven te streven naar zoveel mogelijk plantaardige eiwitten van eigen bodem. Verder biedt het landbouwrecht ruimte aan primaire sectoren om op deze manier hun marktpositie te versterken.'

Foodvalley NL, de organisatie die zich bezighoudt met de transitie naar duurzame voedselsystemen, heeft samen met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) de oprichting van de PO begeleid en gefaciliteerd. Foodvalley NL heeft de eiwitboeren bij elkaar gebracht en NAV deelde de kennis die is opgedaan met de Producentenorganisatie Consumptieaardappelen en betaalde de oprichtingskosten.


Janknegt is tevreden over het aantal bedrijven dat zich heeft aangemeld en ook dat er voldoende animo is voor bestuurlijke functies. 'Een breed draagvlak is belangrijk. Ons streven is dat we uiteindelijk met zo'n veertig leden starten', zegt hij.


Kostprijsberekening

De eerste activiteiten van de PO bestaan uit een krachtenveldanalyse, het opstellen van kostprijsberekeningen voor zowel de gangbare als biologische teelt van de verschillende gewassen en het inventariseren van lopend onderzoek en de onderzoekswensen.

De voorzitter zegt dat in principe alle eiwitgewassen variërend van vlinderbloemigen tot quinoa vallen onder de PO. 'De focus ligt bij droog geoogste gewassen voor de humane consumptie.'

Leden betalen een jaarlijkse bijdrage van 100 euro. Voor uitbreiding van het budget voor de eerste opzet, inrichting en kennisdeling is een subsidie aangevraagd vanuit het Groen Economisch Herstelfonds. Of dat doorgaat en welk bedrag daaraan gekoppeld is, wordt half juli bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer