Bedrijfsleven Noord-Nederland werkt samen aan voedseltransitie

De investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) en het open test- en innovatieprogramma Fascinating gaan samen aan het realiseren van een circulair voedselsysteem werken. Daarvoor is onlangs in het Avebe Innovatiecentrum in Groningen een overeenkomst getekend.

Bedrijfsleven+Noord%2DNederland+werkt+samen+aan+voedseltransitie
© NOM

Doel van de samenwerking is om naast de vier grote landbouwcoöperaties, die het initiatief hebben genomen voor Fascinating, ook de noordelijke mkb nauw te betrekken bij het toekomstbestendig maken van de voedselproductie en van de verwerking van voedsel.

Fascinating staat voor Food Agro Sustainable Circular Nature in Groningen. Dit is een open test- en innovatieprogramma dat ruim een jaar geleden officieel van start ging. Sindsdien werken de landbouwcoöperaties Avebe, Agrifirm, Cosun en FrieslandCampina samen aan een systeem dat duurzaamheid, gezonde voeding, natuurwaarde en economische impact met elkaar in balans brengt.


Uitdagingen voedingssector

De samenwerking is volgens Fascinating en NOM hard nodig nu de voedingssector, vanwege klimaatverandering en bevolkingsgroei, wordt uitgedaagd om op een nieuwe manier naar voeding, gewassen, verwerking en biodiversiteit te kijken.

Onderzoek naar gezonde voeding, ontwikkelen van innovatieve toepassingen van eiwitten, vezels en koolhydraten en het vergroten van het aanbod aan eiwitrijke gewassen, zijn activiteiten om mee aan de slag te gaan met de voedseltransitie.


Fascinating-directeur Tjeerd Jongsma wijst erop dat de uitdagingen zo groot zijn dat de vier grote coöperaties het alleen niet redden. 'Om de voedseltransitie daadwerkelijk met succes vorm te geven, zijn meer partijen nodig, waaronder het mkb. En juist dat is een belangrijke reden waarom Fascinating en de NOM besluiten samen te werken.'


Groot netwerk

Door het grote nationale en internationale netwerk denkt NOM-directeur Dina Boonstra dat haar organisatie een rol kan spelen bij het verbinden van het mkb met Fascinating. 'Naast dat netwerk stellen we vanzelfsprekend ook tijd beschikbaar om de doelstellingen te helpen realiseren. Simpelweg omdat de voedseltransitie voor de NOM een belangrijk thema is. Vandaar dat we een initiatief als Fascinating van harte ondersteunen.'

De NOM wil nadrukkelijk bijdragen aan een duurzamer, gezonder en slimmer Noord-Nederland. 'Aan ons is dan ook gevraagd om de ideeën en initiatieven, die in het programma worden ontwikkeld, uit de dragen naar Friesland en Drenthe', meldt ze. 'Daarnaast zorgen we eveneens voor aansluiting op projecten en programma's buiten het Noorden.'

De samenwerking is volgens Boonstra geslaagd als het lukt om in het eerste jaar minstens dertig nieuwe bedrijven aan Fascinating te binden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer