ING: 'Onderbezetting leidt tot rendementsverlies zuivelketen'

Zuivelproducenten hebben door het lagere melkaanbod moeite om de capaciteit van hun fabriek optimaal te benutten. Volgens Jan Willem van den Berg, sectorspecialist Agri bij ING Sector Banking, leidt dit tot rendementsverlies aan het einde van de keten.

ING%3A+%27Onderbezetting+leidt+tot+rendementsverlies+zuivelketen%27
© Twan Wiermans

In Nederland zijn het aantal melkkoeien en de melkproductie in het afgelopen jaar met 3 procent gedaald naar 13,6 miljard kilo. Dit is het laagste niveau in vijf jaar. De daling zet ook dit jaar door, vanwege de fosfaatwetgeving en de stikstofproblematiek. De aanpak van het stikstofdossier zal de komende jaren leiden tot een nog verdere reductie van de melkveestapel.

Melkveehouders profiteren momenteel van een zeer goede melkprijs omdat er, naast het afgenomen aanbod, wel veel vraag is naar zuivelproducten. Op de lange termijn kan deze ontwikkeling schadelijk zijn voor de zuivelketen, zegt Van den Berg tegen het ANP.


'Voor melkveehouders is het voor de korte termijn goed nieuws dat er veel vraag naar hun melk is. Op de lange termijn is het voor de totale zuivelketen van belang dat fabrieken een optimale bezetting hebben. Alleen bij een optimale bezetting kan een goede melkprijs worden betaald aan de melkveehouders. Bij het aanhouden van de huidige krimp kan dit uiteindelijk leiden tot het sluiten van een aantal melkfabrieken', aldus de sectorspecialist van ING.


Melkveehouders kunnen kiezen

De ontstane marktsituatie heeft als neveneffect dat er voor melkveehouder die ontevreden zijn over hun huidige melkafnemer wat te kiezen valt, signaleert Van den Berg. Nagenoeg alle zuivelfabrieken hebben ruimte voor extra en nieuwe melkveehouders.

'De markt in Nederland was redelijk verdeeld en de melkquotering zorgde ervoor dat de productie voorspelbaar was. Met als gevolg dat fabrieken geen of maar een beperkt aantal nieuwe melkveehouders hebben toegelaten als leverancier. Maar inmiddels staan de deuren van de melkfabrieken wijd open.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer