Belgische Boerenbond: 'Gangbare melkprijs haalt biologische in'

Biologische melkveehouders in België zien hun meerprijs op melk in rook opgaan. Vorig jaar lag de melkprijs voor biologische melk nog 13,7 cent hoger dan gangbaar. Begin dit jaar daalde dit verschil naar ruim 3 cent.

Belgische+Boerenbond%3A+%27Gangbare+melkprijs+haalt+biologische+in%27
© Twan Wiermans

Bij sommige zuivelverwerkers in België heeft de gangbare melkprijs de biologische melkprijs al ingehaald. 'Het komt dus voor dat een biologische melkveehouder minder geld voor zijn melk ontvangt dan zijn buurman die op een gangbare manier produceert', zegt Jan Halewyck, consulent melkvee bij de Boerenbond op Vilt.be.

Dit heeft alles te maken met de explosieve stijging van de gangbare melkprijzen de afgelopen maanden, terwijl de biologische melkprijs stabiel bleef. Door de sterke stijging van de grondstofkosten anderzijds komt de rentabiliteit van de biologische melkveehouderij onder druk te staan. Sommige bedrijven die in omschakeling zaten naar biologisch, komen hierdoor terug op hun beslissing.


Verschil

Biologische melkproductie was de afgelopen jaren een aantrekkelijk verdienmodel. Begin vorig jaar lag de biologische melkprijs op 46,97 cent. Gangbare melk noteerde gemiddeld 33,25 cent, een verschil van 12,7 cent.

Uit de jaarcijfers van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) blijkt dat dit grote verschil twaalf maanden later in rook is opgegaan. De biologische melkprijs steeg naar gemiddeld 49,96 cent, terwijl de gangbare melk eind vorig jaar 46,32 euro opbracht. Nu heeft de gangbare prijs die van biologische melk soms al ingehaald.


Aanbod groeit sneller dan vraag

Uit statistieken van BCZ blijkt dat het aanbod van biologische melkproducten sneller groeit dan de vraag. De biologische melkproductie in België is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld van 53 miljoen kilo in 2016 (1,5 procent van de melkplas) tot 102 miljoen kilo in 2021 (2,4 procent van de melkplas). De biologische melkproductie groeit sterker dan de productie van gangbare melk.

Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van BCZ, waarschuwt voor overproductie. Hij vraagt zich af of de groeiende aanvoer van biologische melk gelijke tred houdt met de stijgende vraag naar biologische zuivelproducten. Daardoor kan er op termijn een onbalans in de markt ontstaan. Dat is vorig jaar ook gebeurd in Frankrijk waar het aanbod van biologische melk steeg, maar de vraag van de consument is gedaald. 'Hierdoor is 30 procent van de biologische melk in het gangbare circuit verwerkt', zegt Debergh.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer