Duitse zuivelfabrieken onder financiële druk

Duitse zuivelbedrijven staan onder grote financiële druk door enerzijds de hogere melkprijzen die zij betalen aan melkveehouders en anderzijds de hoge kosten die zij zelf hebben om de fabrieken te laten draaien. Dat meldt het Milchindustrie-Verband (MIV) dat in de komende zomer flinke prijsstijgingen voor zuivel verwacht voor de consument.

Duitse+zuivelfabrieken+onder+financi%C3%ABle+druk
© Twan Wiermans

Bij MIV zijn negentig Duitse bedrijven in de zuivelindustrie aangesloten. Volgens de Duitse zuivelfederatie zorgt niet alleen de stijging van grondstoffen voor de prijsdruk, maar ook de kleinere aanvoer van melk. In veel regio's met een sterke productie daalde de aanvoer vergeleken met een jaar eerder. Tegelijkertijd zijn de kosten voor de productie van melk drastisch gestegen. MIV wijst erop dat de Kiel-grondstofwaarde melk voor het eerst is gestegen tot boven de 0,60 euro per kilo rauwe melk.

Supermarkten in Duitsland hebben in april al een prijsverhoging doorgevoerd voor zuivelproducten. MIV verwacht in de zomer nog een grotere ronde van prijsverhogingen. Die hogere prijzen zijn nodig om de gestegen kosten van onder meer voer, energie en kunstmest voor melkveehouders te compenseren.


Beschikbaarheid van gas

Vooral de ontwikkelingen op het gebied van energie baren melkverwerkers zorgen. 'Het gaat niet alleen om de prijs, het gaat ook om de beschikbaarheid, stelt voorzitter Peter Stahl van MIV. 'Het dichtdraaien van de gaskraan zal catastrofale gevolgen hebben voor de hele melkketen.' Hij schat in dat de zuivelketen grote problemen ondervindt als er krapte ontstaat voor gas. 'We hopen dat als dat gebeurt, we als zuivelindustrie voorrang krijgen', zegt Stahl.

In Duitsland ondervindt de melkvee- en zuivelsector moeilijkheden bij de beschikbaarheid van diervoerders voor Vlog-melk, dat een relatief groot aandeel heeft in de Duitse zuivelsector. Steeds meer melkveehouders geven aan dat voer voor 'Ohne Gentechnik' alleen nog 'tegen schikbarende prijzen' verkrijgbaar is en contracten voor de tweede helft van 2022 nauwelijks mogelijk zijn. Oekraïne was een grote leverancier van dit voer, maar nu zitten de schepen vast in bijvoorbeeld Odessa. Vrachtwagens en treinen zijn tot nu toe niet in staat om dit voer in voldoende mate naar Duitsland te brengen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer