Extra controles Arbeidsinspectie bij aspergetelers

De Arbeidsinspectie verscherpt het toezicht op de aspergeteelt om er zeker van te zijn dat personeel, vaak arbeidsmigranten die seizoenswerk doen, niet wordt uitgebuit.

Extra+controles+Arbeidsinspectie+bij+aspergetelers
© Vidiphoto

Dat meldt LTO Nederland. De dienst gaat volgens LTO onder andere scherper controleren op het naleven van de werk- en rusttijden. Ook wordt gecontroleerd of het personeel minstens het minimumloon krijgt uitgekeerd. Aspergetelers zijn of worden per brief geïnformeerd over de extra controles. Daarbij gaat het er ook om of personeel wel aan het werk mag zijn in Nederland.

Werkgevers die bijvoorbeeld de regels over arbodienstverlening niet op orde hebben, riskeren een boete. Alleen al bij het ontbreken van een risico-inventarisatie en -evaluatie riskeren ze een boete van 4.500 euro. Bij het ontbreken van een plan van aanpak om zaken die niet in de haak zijn te verbeteren, komt daar mogelijk 3.000 euro bij.


Verder kunnen ook voor misstanden zoals onderbetaling, het niet op orde hebben van de urenadministratie of het illegaal aan het werk zetten van mensen boetes worden uitgedeeld.

Onlangs nog kreeg een aspergeteler in het Limburgse Linne een boete opgelegd van in totaal 85.000 euro vanwege ernstige overtredingen als werkgever van arbeidsmigranten. Bij een gezamenlijke controle met de gemeente vorig jaar constateerde de Arbeidsinspectie dat de buitenlandse werknemers op het bedrijf onder erbarmelijke omstandigheden werkten en woonden. Uit verklaringen en urenbriefjes kwam naar voren dat de werknemers meer dan tachtig uur per week werkten voor 7 euro per uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer