Aspergeteler krijgt forse boete van Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een aspergeteler in het Limburgse Linne een boete opgelegd van in totaal 85.000 euro. Die krijgt hij vanwege ernstige overtredingen als werkgever van arbeidsmigranten.

Aspergeteler+krijgt+forse+boete+van+Arbeidsinspectie
© Johan Wissink

Bij een gezamenlijke controle met de gemeente vorig jaar constateerde de Arbeidsinspectie dat de buitenlandse werknemers op het bedrijf onder erbarmelijke omstandigheden werkten en woonden. Uit verklaringen en urenbriefjes kwam naar voren dat de werknemers meer dan tachtig uur per week werkten, voor 7 euro per uur.

Naast de boete heeft het bedrijf van de Limburgse aspergeteler een zogeheten 'waarschuwing preventieve stillegging' gekregen. Dat betekent dat de Arbeidsinspectie de werkzaamheden kan stilleggen als de werkgever binnen vijf jaar weer de Wet minimumloon overtreedt.


Minder uren uitbetaald

De Arbeidsinspectie heeft na de controle op het bedrijf nader onderzoek gedaan naar de gewerkte uren en de loonbetalingen. Vaststaat dat de werkgever minder uren heeft uitbetaald dan er daadwerkelijk zijn gewerkt. De werkgever haalde namelijk de reistijd tussen de verschillende aspergepercelen af van de gewerkte uren.De werkgever verklaarde geen administratie meer te hebben waarin de begin- en eindtijden van individuele werknemers te herleiden zijn. De urenbriefjes waren volgens de werkgever al weggegooid. Daardoor is niet te controleren hoeveel de werknemers precies hebben gewerkt en kan geen nader onderzoek naar vermoedelijke onderbetaling worden uitgevoerd.


Geen bewijsstukken overlegd

De Arbeidsinspectie heeft na het onderzoek geconcludeerd dat de aspergekweker geen bewijsstukken heeft overgelegd waaruit blijkt wat de daadwerkelijk gewerkte uren zijn. Het was daarom niet duidelijk hoeveel loon de werknemers daadwerkelijk per uur kregen uitbetaald en hoeveel aan huisvesting werd betaald.

Voor deze overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag moet de werkgever een boete van 70.000 euro betalen. De werkgever is daarnaast op grond van de Arbeidstijdenwet verplicht om voor controle een deugdelijke registratie te voeren van de feitelijk gewerkte uren per werknemer. Omdat de werkgever ook deze gegevens niet kan overhandigen, heeft de Arbeidsinspectie daarvoor een boete opgelegd van 15.000 euro.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer