Automatische aspergesteker neemt werk uit handen

Techniekbedrijf AVL Motion introduceert een nieuwe automatische aspergesteker. De robot kan gedurende de hele dag de asperges van het veld oogsten.

Automatische+aspergesteker+neemt+werk+uit+handen
© AVL Motion

De AVL Compact S9000 heeft twaalf oogstmodules die rondjes draaien om de asperges te oogsten. 'We hebben de machine zo gemaakt dat hij onafgebroken asperges kan steken. Daarmee is de toekomst van farming een feit en komt er een einde aan werkkrachten op het veld. Niet alleen efficiënt, maar ook een kostenpostverlichting', stelt algemeen directeur Arno van Lankveld van AVL Motion uit het Brabantse Westerbeek.

De aspergerobot stuurt zichzelf over de aspergeruggen. Alleen aan het eind van een rug moet de machine wel door een operator met een afstandsbediening worden gedraaid. Vervolgens stopt hij de folie, waarmee een rug bedekt wordt, in de machine.'De machine is zeer gebruiksvriendelijk en trainingen volgen zijn overbodig', meldt Van Lankveld. 'We hebben hem zo ontworpen dat onderdelen als mesjes en grijpers eenvoudig zelf te vervangen zijn. Als er iets met de software is, kunnen we op afstand ingrijpen.'


Kwalitatief oogsten

De Limburgse teler Johan Neessen werkt met de AVL Compact S9000. 'Er staat een volwassen machine die zich nog meer kan ontwikkelen, maar in de basis doet wat hij moet doen: ongestoord kwalitatief goede asperges oogsten.'

De afgelopen jaren heeft AVL Motion hard gewerkt aan het optimaliseren van de oogstcapaciteit. Mechanisch is een maximum gerealiseerd van negenduizend stengels per uur bij een rijsnelheid van 3,6 kilometer per uur. De S9000 weegt zo'n 4.400 kilo en is daarmee lichter dan een gemiddelde trekker. Hierdoor blijft de grond luchtig. Het compacte ontwerp maakt draaien op de kopakker mogelijk vanaf 5 meter en duurt slechts een minuut.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer