Beleven en proeven bij aspergevelden

Johan en Esther Peeters zijn sinds 2001 de drijvende krachten achter het gelijknamige aspergebedrijf in Helden. Naast de teelt van het witte goud, is er nu een tweede tak aan het bedrijf toegevoegd: een standplaats voor campers.

Beleven+en+proeven+bij+aspergevelden
© Laurens Eggen

Maar eerst terug naar de asperges, want dat seizoen is nog niet zo heel lang geleden afgelopen. 'We kunnen terugkijken op een goed jaar, boven verwachting goed zelfs', zegt Johan Peeters. 'Zeker omdat we mindere jaren gewend zijn, met name de laatste drie, vier seizoenen. Vorig jaar was al een opgaande lijn te ontdekken en die heeft doorgezet.'

De gunstige omstandigheden zijn volgens de Limburgse aspergeteler de belangrijkste reden voor de hoge opbrengst. 'De weergoden waren ons prima gezind. We hebben in april en mei geen extreem warme pieken gehad en dat maakt dat je een geleidelijke opkomst van de asperge krijgt, waardoor de kasasperge en verwarmde asperge soepel overgaan in de volle grond.'

In voorgaande jaren waren er vaker extreem hoge temperaturen in april. 'Toen schoot alles in één keer de grond uit en werd de markt overspoeld, waardoor de prijs naar beneden duikelde', vervolgt Peeters. 'En is de prijs eenmaal laag, dan herstelt hij niet meer zo snel.'

Ik vind het leuk om een steentje bij te dragen aan de promotie van de asperge

Johan Peeters, aspergeteler in Helden

Minitunnels

Dankzij minitunnels kan de teler al vroeg in het jaar asperges steken. 'Daar waren we dit jaar overigens erg op tijd mee. Midden maart hadden we al de eerste oogst. Mondjesmaat weliswaar, maar er stonden asperges. En dat is rond die tijd snel. Maar het weer hielp dit jaar prima mee, met temperaturen rond de 20 graden. Dat is goed voor de kwaliteit van de asperge en daarmee ook voor de prijs.

Veel mensen denken dat de asperge goed gedijt bij warm weer, maar dat klopt niet. 'Een goede asperge heeft een gesloten kop en is mooi wit. Komt er te veel warmte aan, dan wil hij weleens openspringen. Dan groeit hij al door, wat normaal gesproken na het seizoen gebeurt.'

De dikte van een asperge heeft overigens niets met het weer te maken, benadrukt Peeters. 'Heeft de asperge eenmaal een bepaalde dikte, dan verandert daar ook niets aan. Met name het uiterlijk, de vorm en kopsluiting zijn heel belangrijk en die zijn dit seizoen lang goed gebleven.'



Ook de thuisverkoop heeft het net als vorig jaar heel goed gedaan. 'Dat had volgens mij met de eerste coronaperiode te maken. De consument ging zijn geld op een andere manier besteden De horeca was dicht en dan kiezen mensen ervoor om thuis iets luxer te gaan eten. Zelf kokkerellen in hun eigen bubbel, zeg maar. En dat hebben we heel goed gemerkt in onze thuisverkoop', verklaart Peeters.

'We zien ook steeds vaker nieuwe gezichten, ook van buiten Helden. Zoiets zorgt voor een boost en geeft aan dat je op de goede weg bent', vindt de aspergeteler. Overigens kan de klant in de boerderijwinkel kiezen uit een breed, deels aspergegerelateerd assortiment. 'We hebben niet alleen asperges, maar ook aspergesoep en aspergesalade en verschillende bijproducten.'


Camperplaats naast aspergevelden

De camperplaats die in oktober aan het bedrijf werd toegevoegd ligt pal naast de aspergevelden. Is de locatie al bijzonder, de naam Onder en Eindt spreekt minstens net zo tot de verbeelding. 'Beleef, proef en geniet langs de aspergevelden, daarop hebben we ingezet. Dat is ondanks de tegenwerking waar we in het begin mee te maken kregen een doorslaand succes gebleken', vertelt Peeters enthousiast.

'We geven rondleidingen en de mensen vinden het geweldig, met name de gasten die uit het westen komen en niet weten hoe een asperge wordt geteeld', stelt Peeters. 'Ik vertel ze het complete verhaal en dat vinden ze reuze interessant.'


Klanten kunnen in de boerderijwinkel kiezen uit een breed, deels aspergegerelateerd assortiment.
Klanten kunnen in de boerderijwinkel kiezen uit een breed, deels aspergegerelateerd assortiment. © Laurens Eggen

Peeters vindt het ook leuk om een steentje bij te dragen aan de promotie van de asperge. 'We eten in Nederland met zijn allen maar 850 gram asperges per persoon per jaar. Dat vind ik te weinig, daarin valt zeker winst te behalen.'

Wat de teler bij een rondleiding merkt, is dat mensen verrast zijn om te zien op welke manier een asperge groeit. 'Als gast sta met je camper pal langs een aspergeveld en maak je de teelt letterlijk van heel dichtbij mee. Bij de rondleidingen kunnen mensen ook zelf een asperge steken. Het is echt een belevingstocht. Je merkt bij de bezoekers ook het respect voor onze werknemers, omdat ze nu met eigen ogen kunnen zien dat het geen licht werk is.'

Overigens blijven campergasten komen, ook nu de teelt al een tijdje stilligt. 'De plekken zijn continu bezet. We hebben zestien plekken, maar mogen er op dit moment acht benutten. De buurman was aanvankelijk het struikelblok. We hebben inmiddels een compromis gesloten met de buren en de gemeente. Volgend jaar hebben we in ieder geval 22 plekken. Dat is mooi opgelost. De gemeente is bovendien erg blij met het concept', besluit Peeters.


Naam Onder en Eindt lag voor de hand

Johan Peeters: 'Onder en Eindt Helden, de naam van de camperplaats, is gerelateerd aan het buurtgehucht uit de negentiende eeuw. Op de splitsing van toen staat nog altijd de grenspaal. Dat moest de naam worden, dat wisten we zeker. Dan heb ik weer een verhaal om te vertellen. We mogen nu nog acht gasten ontvangen, volgend jaar zijn dat er ruim twintig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer