Melkveehouders onzeker over verlenging derogatie

Het is niet zeker of de derogatie in 2022 doorgaat. Maar melkveehouders die eraan mee willen doen, laten nog snel de verplichte bodemmonsters nemen. 'Het is druk', constateert Kees Koolen, monsternemer bij Eurofins Agro.

Melkveehouders+onzeker+over+verlenging+derogatie
© John Claessens

Koolen neemt al dertig jaar bodemmonsters. Hij merkt dat boeren steeds bewuster naar de bodem kijken. 'Het wordt belangrijker om de elementen op peil te houden.'

Bij zijn bezoek aan melkveebedrijven krijgt de monsternemer veel mee over de onzekerheid over het verlengen van de derogatie. Deze week bezocht hij melkveehouder Leo Coppens in het Noord-Brabantse Riethoven om grondmonsters te nemen. Coppens hoopt dat hij de derogatievergunning dit jaar krijgt, anders mag hij slechts 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gebruiken in plaats van 230 kilo.


Mestafvoer duurder

'Dan ga ik nog meer onder de maat bemesten en moet ik meer mest afvoeren', zegt de melkveehouder. 'Dat is een serieuze kostenpost. Ik schat 5.000 tot 10.000 euro, want als de derogatie wegvalt, stijgen de tarieven voor mestafvoer vast.'

Het steekt Coppens dat hij goede voedingsstoffen moet afvoeren en duur kunstmest moet aankopen. 'Het klopt gewoon niet.'

Zijn deelname aan de derogatie is niet de enige reden om grond te bemonsteren. Hij is ook zuinig op zijn bodem. De analyse geeft hem inzicht of hij extra moet bekalken vanwege een lage pH. 'Het magnesiumgehalte is hier altijd hoog en het fosfaatgehalte loopt terug.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer