Brussel: Nitraatrichtlijn onvoldoende voor verlenging derogatie

Update - Het is nog zeer onzeker of de Europese Commissie de derogatie voor Nederland gaat verlengen. Het ingediende 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn is daarvoor niet voldoende.

Brussel%3A+Nitraatrichtlijn+onvoldoende+voor+verlenging+derogatie
© Dirk Hol

Landbouwminister Carola Schouten laat maandagmiddag in een Kamerbrief weten dat Nederland op 15 december niet op de agenda staat van het Nitraatcomité die over verlenging van de derogatie besluit. Dat betekent dat een volgende stap in de procedure nog niet kan worden gezet.


De Europese Commissie geeft als reden dat het onvoldoende overtuigd is dat Nederland met het ingediende 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn alle doelen ten aanzien van de waterkwaliteit tijdig zal halen.

Het uitstel betekent dat Nederland zelf met aanvullende maatregelen moet komen om de waterkwaliteit te verbeteren. In een gesprek met Milieucommissaris Virginijus Sinkevicius heeft landbouwminister Carola Schouten aangegeven dat Nederland voor de resterende opgave, die vooral gericht zijn op verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit, nadrukkelijk de verbinding zoekt met de structurele aanpak stikstof. Daarvan zal ook de waterkwaliteit profiteren.


Flexibiliteit procedure

‘Hierbij heb ik aangegeven dat een volgend kabinet zal besluiten over de maatregelen die in dit verband nodig zijn. Ik heb daarbij gepleit voor flexibiliteit in de procedure om te komen tot derogatieverlening , zodat de besluitvorming over een nieuwe derogatieverlening tijdig, dat wil zeggen in het tweede kwartaal van 2022, kan worden afgerond’, aldus Schouten in de Kamerbrief.


Sinkevicius is volgens Schouten bereid de aanpak van het nieuwe kabinet af te wachten. Na beoordeling daarvan zal hij besluiten of dat voldoende ambitieus is om enige flexibiliteit in de derogatieprocedure te rechtvaardigen.


Rekening mee houden

Het Nitraatcomité neemt doorgaans in juli een beslissing over wel of geen verlenging van de derogatie. Een woordvoer van het ministerie van LNV laat desgevraagd weten dat boeren er tot dan rekening mee moeten houden dat deze niet wordt verlengd. Komt er wel een verlenging van de derogatie dan zal deze met terugwerkende kracht gaan gelden.

LTO Nederland noemt het in een reactie zorgelijk dat de derogatieaanvraag van Nederland deze week niet in Brussel wordt besproken met het Nitraatcomité. ‘Onzekerheid over derogatie zorgt voor onzekerheid over de bedrijfsvoering van boeren en tuinders.’


Van groot belang

De belangenorganisatie heeft dinsdag een overleg met het ministerie van LNV om de ontstane situatie te bespreken. ‘Derogatie is van groot belang voor de Nederlandse land- en tuinbouw, zowel voor de plantaardige als dierlijke sectoren. Derogatie is ook in belang van het milieu: de waterkwaliteit bij derogatiebedrijven is beter dan gemiddeld. Het is bovendien de ultieme vorm van kringlooplandbouw: een betere benutting van organische mest en minder kunstmestgebruik. Het volgende kabinet, dat aanstaande schijnt te zijn, moet dus ook met alle urgentie blijven inzetten op verlenging van de derogatie', aldus LTO.

Voor de verlenging van de derogatie stelt de Europese Commissie steeds hoger eisen. In 2018 en 2020 resulteerde dit in een verlenging van twee jaar met aanvullende voorwaarden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer