Mestbeleid niet meer controversieel voor Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft de controversieelverklaring van het mestbeleid gehaald. Dat geeft de Kamer ruimte om het zevende actieprogramma nitraat en de derogatieaanvraag voor de periode 2022-2025 te bespreken.

Mestbeleid+niet+meer+controversieel+voor+Tweede+Kamer
© Twan Wiermans

Sinds het kabinet Rutte III op 15 januari 2021 is gevallen, heeft het een demissionaire status. De Tweede en Eerste Kamer hebben een lijst opgesteld met onderwerpen die 'controversieel' zijn. Het mestbeleid was daar tot op heden een van.

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB pleitte ervoor om het verzoek van landbouwminister Carola Schouten te steunen om dit onderwerp niet langer controversieel te verklaren. Anders zou het binnenhalen van een nieuwe derogatie voor de Nederlandse landbouwsector in gevaar kunnen komen. Ze kreeg daarbij steun van de VVD en het CDA. Tweede Kamerlid Thom van Campen van de VVD sprak daarbij wel van een dilemma. Het is volgens hem niet de bedoeling dat het hele mestbeleid op de schop gaat.


Linkse partijen

D66, PvdA, Partij voor de Dieren en GroenLinks wilden het mestbeleid wel controversieel houden, maar hadden daarvoor geen meerderheid. Joris Thijssen van de PvdA is tegen het doorgaan met derogatie. 'We moeten dit wel controversieel houden. De wal moet het schip een keer keren. We hebben een stikstofcrisis. Als we huizen willen bouwen, dan moeten we echt iets doen aan stikstof. Dat gebeurt nu te weinig. Om dan door te gaan met derogatie is volgens mij niet gerechtvaardigd.'


Minister Schouten stuurde vorige week vrijdag nog een brief aan de Tweede Kamer waarin ze aangaf dat de controversieelverklaring de behandeling van het zevende actieprogramma nitraat en de derogatie in de weg zit. Het eerstvolgende Nitraatcomité van de Europese Commissie is op 15 september. Agendering in september is volgens haar noodzakelijk om duidelijkheid over een nieuwe derogatie voor de afronding van mestseizoen 2022 mogelijk te maken.


Organische mest

De derogatie geeft Nederlandse boeren, die deelnemen aan die regeling, de mogelijkheid om tegen voorwaarden meer organische mest aan te wenden dan de Europese regels aangeven. Normaal mag op landbouwgrond 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar worden gebruikt.

Met een derogatievergunning is dat 230 of 250 kilo. Door derogatie wordt er tegelijkertijd minder kunstmest gebruikt in de Nederlandse landbouw. Kunstmestruimte wordt deels ingeruild met organische mest. De Nederlandse derogatie loopt na 2021 af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer