LTO Melkveehouderij: 'Wij willen derogatie behouden'

De Tweede Kamer praat deze week over het mestbeleid en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Een onderdeel daarvan is derogatie. Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij wil een statement maken voor behoud van de derogatie.

'Derogatie werkt positief voor het milieu en de landbouw', zegt Meulenbroeks. 'We hoeven minder mest te transporteren, het werkt positief op de uitspoeling en we hebben minder kunstmest nodig.'

Als de derogatie vervalt, worden boeren gedwongen om meer mest af te voeren, stelt de LTO-vakgroepvoorzitter. 'Die mest gaan ze vervangen door kunstmest te gebruiken. Dus eigenlijk zijn er alleen maar voordelen als de derogatie wordt behouden.'

Onbetaalbaar en schadelijk

Ongeveer 80 procent van de melkveehouders maakt gebruik van derogatie. 'Het voorstel van het zevende actieprogramma hebben we afgekeurd, want dat is onbetaalbaar en schadelijk voor de sector. Daarom hebben we een alternatief plan gemaakt en daar past wat ons betreft derogatie heel mooi bij', laat Meulenbroeks weten.

Donderdag praat de Tweede Kamer hierover.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer