Hoe is een E. colibesmetting bij melkvee te voorkomen?
De E. colibacterie is een omgevingsbacterie en komt voor in mest, boxen en bodem. Het is een van de belangrijkste oorzaken van mastitis. Koeien kunnen er goed ziek van worden en zelfs aan doodgaan. Hoe kunt u dit risico verkleinen?
De E. colibacterie komt via het slotgat bij een koe binnen. Een goede hygiëne tijdens het melken en in de stal is dan ook de eerste stap bij het voorkomen van besmettingen.
Denk hierbij aan het vaker instrooien en uitkrabben van ligboxen, het gebruikmaken van drogend instrooimiddel in de boxen (zoals kalk toevoegen aan strooisel) en een dipmiddel op jodiumbasis.
Verder is het raadzaam om koeien na het melken ongeveer dertig minuten vast te laten staan, zodat de slotgaten kunnen sluiten.
Schoon drinkwater
E. coli kan ook voorkomen in drinkwater. Vieze waterbakken, poreuze tyleenleidingen (door mestkelder) of een biofilm in leidingen kunnen ervoor zorgen dat E. coli zich snel vermeerdert. Vooral op bedrijven met een centrale vlotterbak met leidingen door de kelders is er een verhoogd risico.
Weerstand verhogen
Ondanks een goede hygiëne raakt bijna elke koe op een bepaald moment besmet met de E. colibacterie. De weerstand van de koe bepaalt hoe zij op de besmetting reageert. Hoe hoger de weerstand, hoe kleiner de kans is dat de koe daadwerkelijk ziek wordt.
NutriTek is een gistfermentatieproduct van Diamond V. Het bevat metabolieten die de groei van gunstige pensbacteriën stimuleren. Bij het productieproces van NutriTek ontstaan ook antioxidanten en polyfenolen, die het natuurlijke immuunsysteem van de koe ondersteunen. Koeien hebben daardoor meer weerstand tegen ziekteverwekkers, zoals E. coli.
Hittestress
In de zomer is de kans op een E. colibesmetting groter. De bacterie gedijt namelijk goed onder vochtige en warme omstandigheden. Daarnaast kunnen koeien in de zomer een verminderde weerstand hebben door hittestress. In de zomer moet de voeropname op peil worden gehouden door de stal te koelen, een smakelijk rantsoen aan het voerhek en voldoende drinkwater aan te bieden. De verse koeien zijn het gevoeligst voor het oplopen van een uierontsteking en verdienen extra aandacht.
Geef extra vitamine E en selenium ter verbetering van de activiteit van witte bloedcellen tegen mastitisverwekkers. Bij hittestress kan een lagere VEM-opname uit ruwvoer worden gecompenseerd door het bijvoeren van 300 gram Bergafat F100 per koe per dag om de energievoorziening op peil te houden.
Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Speerstra Feed Ingredients
Speerstra Feed Ingredients
Speerstra Feed Ingredients is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector (rundvee, varkens,...
Lees verder »