Inrichtingsvariant voor Engbertsdijksvenen gekozen

De bestuurlijke adviescommissie (BAC) Engbertsdijksvenen heeft een inrichtingsvariant voor het Natura 2000-gebied gekozen. In de eerste helft van 2023 wordt vaststelling van het plan verwacht.

Inrichtingsvariant+voor+Engbertsdijksvenen+gekozen
© Joost de la Court

In het gebied zijn maatregelen nodig om de kwaliteit van het herstellend hoogveen te verbeteren en tegelijkertijd de omgeving droog te houden. De afgelopen jaren werden verschillende varianten doorberekend. Na overleg met betrokkenen is daarin nu een keuze gemaakt.

Erik Back, voorzitter van de BAC: 'Ik ben blij dat de bestuurders in de adviescommissie unaniem een keuze hebben gemaakt in de te nemen hydrologische maatregelen. Ze hebben heel duidelijk gemarkeerd dat met dit besluit de discussie over de te nemen hydrologische maatregelen klaar is. De omgeving vraagt al lange tijd om duidelijkheid en die krijgt ze nu. Er is gekozen voor maatregelen die het doelbereik zo maximaal mogelijk ondersteunen.'

'De bestuurders hebben benadrukt dat als er schade ontstaat aan woningen of landbouwgronden, door de te nemen hydrologische maatregelen, de schade correct wordt afgewikkeld en dat er ondersteuning komt bij het vaststellen en afwikkelen van de schade', aldus Back.


Overzicht van maatregelen

De te nemen maatregelen bestaan onder meer uit de aanleg van een buffer aan de oostzijde van het gebied. Daarbij wordt water geconserveerd door de aanwezige sloten te dempen en compartimentering in het gebied aan te brengen. Ook zal er geen wateraanvoer zijn naar deze buffer.

Verder wordt er een parallelkanaal gegraven ten westen van het natuurgebied met een peilverhoging van 85 centimeter ten opzichte van het peil op het Geesters Stroomkanaal. Om de nadelige effecten op woningen en landbouw te mitigeren, zijn bestaande sloten deels verruimd en nieuwe sloten gegraven. Ook wordt, om het uitstralingseffect aan de zuidzijde te mitigeren, het winterpeil ten zuiden van de Gravenlandweg met 30 centimeter verlaagd.

Met alle betrokkenen, die direct effecten ondervinden van de maatregelen, vinden de komende tijd persoonlijke gesprekken plaats. Zodra alle maatregelen zijn uitgewerkt, worden de plannen aangeboden aan Gedeputeerde Staten en na vaststelling daarvan start de inspraakprocedure.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer