Droogte vertraagt aanleg buffers rond Engbertsdijksvenen

De twee achtereenvolgende droge zomers zorgen voor complicaties in het besluit over de aanleg van bufferzones rond natuurgebied Engbertsdijksvenen bij Kloosterhaar in Oost-Twente.

Droogte+vertraagt+aanleg+buffers+rond+Engbertsdijksvenen
© Joost de la Court

De bestuurlijke adviescommissie zou aanvankelijk afgelopen zomer de knoop hebben doorgehakt over welke voorkeursvariant voor de bufferstroken aan het provinciebestuur van Overijssel wordt voorgelegd.

Alleen blijkt nu dat in periodes van aanhoudende droogte waterschap Vechtstromen nog geen garantie kan bieden op voldoende aanvoer van water. Dat gebiedsvreemde water is nodig om de bufferzones te kunnen laten functioneren.


'We willen het gebied na jaren discussie nu graag zekerheid bieden. Maar we gaan niet nu iets regelen wat je verderop niet kunt waarmaken', licht LTO-commissielid Klaas de Lange toe.

Toekomstgaranties

De Lange benadrukt dat er een oplossing moet komen die naast natuurbescherming voldoende toekomstgaranties biedt voor omwonenden en omringende agrarische bedrijven.

De buffers rond de hoger gelegen Engbertsdijksvenen moeten verdere verdroging tegengaan. Over de aanleg wordt in het gebied al jaren gepraat. Bewoners vrezen waterschade aan hun woningen, boeren zijn bang voor extra vernatting van hun percelen. Eén boerenbedrijf is uitgekocht.

Nieuw kanaal

Om voldoende wateraanvoer te realiseren, zijn een nieuw aanvoerkanaal en aanpassingen in bestaande watergangen nodig. Vooral dat laatste is nog niet zo eenvoudig, zegt De Lange. Door de coronacrisis is de besluitvormende vergadering van de adviescommissie deze week niet doorgegaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer