CDA wil duidelijkheid gevolgen uitstoot Schiphol voor gebiedsproces

CDA Noord-Holland dringt bij het provinciebestuur aan op duidelijkheid over de stikstofuitstoot van Schiphol voor de gebiedsprocessen. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

CDA+wil+duidelijkheid+gevolgen+uitstoot+Schiphol+voor+gebiedsproces
© Schiphol Cargo

Aanleiding hiervoor is de discussie over Schiphol waarin onder andere naar voren komt dat de luchthaven zodanig veel uitstoot dat er ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. Genoemd worden onder andere het opkopen van boerenbedrijven in de omgeving en het verlagen van de maximumsnelheid op wegen.

'De discussie heeft geleid tot grote onduidelijkheid over de stikstofregels die gehanteerd worden en dat moet zich niet gaan uiten in polarisatie tussen verschillende sectoren. We moeten met alle sectoren samen een weg zien te vinden uit de stikstofbeperkingen en voorkomen dat sectoren tegenover elkaar komen te staan', vindt CDA-Statenlid Willemien Koning-Hoeve.


Gebiedsprocessen

Het is de provincie die aan de lat staat voor het uitwerken van de gebiedsprocessen waarin ook de reductie en verdeling van stikstofruimte wordt meegenomen. 'Om ervoor te zorgen dat provincie Noord-Holland in haar gebiedsprocessen rond stikstof niet de verkeerde kant op stuurt en bedrijven ten onrecht gaat opkopen, is het van groot belang dat de stikstofbronnen goed in beeld zijn', verwoordt Koning.


Het CDA vraagt daarom de gedeputeerde via schriftelijke vragen om een herbeoordeling van hoeveel en vanuit welke bron de kritische depositiewaarden in de natuurgebieden worden overschreden. 'Klopt het dat de stikstof van Schiphol al wel was meegenomen in Aerius?'

'De stikstofdepositie in een natuurgebied is een gemeten depositie, dus gaan wij ervan uit dat daar niets verandert nu toegegeven wordt dat Schiphol ook een van de bronnen is. Wij gaan ervan uit dat de veranderingen door dit nieuwe inzicht liggen in verschuiving van de percentage van emissie uit diverse stikstofbronnen. Wij vragen nu aan de provincie of zij willen bekijken of aanpassing van gebiedsprocessen aan de orde is door toevoeging van Schiphol als stikstofbron.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer