Gebiedscoöperatie O-gen houdt op te bestaan

Gebiedscoöperatie O-gen, actief in de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek, stopt dit najaar met haar activiteiten. De werkorganisatie (twaalf mensen) wordt afgebouwd en de leden gaan zich beraden over een andere manier van samenwerken.

Gebiedsco%C3%B6peratie+O%2Dgen+houdt+op+te+bestaan
© Koen van Wijk

O-gen ziet naar eigen zeggen onvoldoende perspectief voor het continueren van activiteiten. Daarbij wijst het naar de provincies Utrecht en Gelderland. Ruim twee jaar geleden kwam de lange, intensieve samenwerking met de provincie Utrecht onder druk te staan naar aanleiding van een binnen de provincie ontstaan juridisch vraagstuk over de rechtmatigheid van de samenwerking tussen beide organisaties.

Hoewel er geen feitelijke onjuistheden werden geconstateerd, wilde Utrecht de samenwerking met O-gen fundamenteel anders vormgeven. Organisatieadviesbureau Berenschot werd ingeschakeld om een nieuw samenwerkingsmodel te ontwikkelen. In de afgelopen periode is geprobeerd om samen met de provincie Utrecht het model van Berenschot voldoende robuust en toekomstbestendig inhoud te geven.

'Dat is helaas niet gelukt. Het is teleurstellend dat we zo lang met elkaar hebben gesproken en het proces zo zorgvuldig hebben doorlopen en er uiteindelijk zo'n mager resultaat uit voortkomt', aldus Jan Wolleswinkel, voorzitter van de Gebiedsraad van O-gen.

O-gen: Te weinig continuïteit

Volgens Wolleswinkel is de uitkomst van de gesprekken met de provincie Utrecht te gering om te kunnen zorgen voor continuïteit voor O-gen. Zeker in combinatie met het feit dat de provincie Gelderland zich volgens de gebiedscoöperatie op afstand houdt en de gemeenten weliswaar bereid zijn te investeren in de ontwikkeling van het landelijk gebied, maar daar op korte termijn de financiële middelen niet voor hebben.

In de ruim zes jaar dat Gebiedscoöperatie O-gen actief is geweest, zijn volgens de organisatie, die 280 leden telt, zo'n 350 projecten gerealiseerd die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het landelijk gebied. 'We zijn in 2014 gestart met een nieuwe manier van samenwerken in het gebied, waarbij de krachten van publieke en private partijen werden gebundeld. In coöperatief verband werden opgaven en projecten voor het buitengebied opgepakt', aldus directeur-bestuurder Gerard van Santen.

Onderling samenwerken

De leden van O-gen gaan zich, onder aanvoering van de Gebiedsraad, bezinnen over een nieuwe manier van onderling samenwerking. 'We gaan ons beraden over hoe we de kracht van deze mooie coöperatie voor de toekomst kunnen benutten. Het is zeer spijtig dat we afscheid moeten nemen van ons werkkapitaal, namelijk de twaalf kundige en betrokken medewerkers', aldus Dirk-Siert Schoonman, lid van de Gebiedsraad en heemraad van het waterschap Vallei en Veluwe. De werkorganisatie zal haar lopende projecten en activiteiten nog uitvoeren tot het najaar van 2020 en vervolgens overdragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 9°
    10 %
  • Vrijdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zaterdag
    17° / 10°
    20 %
Meer weer