Overijssel hervat gebiedsproces Wierdense Veld

Provincie Overijssel start het gebiedsproces voor het Wierdense Veld weer op. Dat gebeurt nadat landbouwminister Carola Schouten en de Europese Commissie aangaven dat natuurmaatregelen getroffen moeten worden.

Overijssel+hervat+gebiedsproces+Wierdense+Veld
© Emiel Muijderman

Het proces lag bijna twee jaar stil, omdat bleek dat de benodigde maatregelen voor natuurherstel en drinkwaterwinning lastig te combineren zijn. De landbouwsector krijgt te kampen met forse vernatting. De provincie verkende in de tussenliggende tijd verschillende oplossingsrichtingen met de achterliggende vraag of de natuurdoelen niet beter in een ander gebied gehaald konden worden.De Europese Commissie was echter duidelijk in haar oordeel: ook bij een grote impact moeten de maatregelen worden getroffen. De aanvullende kosten worden geraamd op ongeveer 20 miljoen euro. De provincie kan hiervoor volgens minister Schouten de middelen benutten van het nieuwe Programma Natuur van het Rijk. Dit geld wordt voor een belangrijk deel ingezet voor het vergoeden van schade aan gronden en de aankoop van landbouwgrond.


Ondernemers faciliteren

Gedeputeerde Gert-Harm ten Bolscher (SGP): 'We beseffen dat dit de betrokken ondernemers raakt. Het is nodig, ook met het oog op de stikstofopgaven, deze ontwikkelingen aan te grijpen om te werken aan toekomstbestendige landbouw. Daarom faciliteren we ondernemers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. We verkennen de opties voor een nieuwe natuurinclusieve bedrijfsvoering. Zo kunnen ze wellicht op deze plek blijven boeren en krijgen ze hiermee nieuw toekomstperspectief.'

'Daarnaast willen we ook ondernemers ondersteunen die hun activiteiten in dit gebied willen beëindigen en eventueel elders willen voortzetten. Verschillende boeren hebben zich al gemeld voor een gesprek met de provincie hierover. En dat is mooi, want we moeten dit echt samen doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer