Boeren bieden aan Schiphol 'op te kopen'

Tientallen boeren hebben zich maandagochtend met trekkers verzameld bij Schiphol om de luchthaven een 'koopcontract' aan te bieden. Daarmee wilden de boeren de rollen omdraaien. Dat kan door het stikstofprobleem op te lossen door niet boeren, maar de luchthaven uit te kopen.

Boeren+bieden+aan+Schiphol+%27op+te+kopen%27
© ANP

'Schiphol draaide mede door corona een half miljard euro verlies, de veehouderij heeft 10 miljard euro winst gemaakt. Dan is het handiger dat wij Schiphol opkopen, wel met een knipoog natuurlijk', meldt boer Floor de Jong, uit de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. 'We zitten samen met Schiphol natuurlijk in hetzelfde schuitje. Maar men moet niet zo makkelijk denken dat met het opkopen van boeren het probleem is opgelost.'Op de Kruisweg in Rozenburg, een dorp dat aan Schiphol ligt, hadden volgens de organisatie ongeveer 120 boeren vanuit het hele land met honderd trekkers zich verzameld. Rond 10 uur werd het koopcontract overhandigd aan de financieel topman van Schiphol, Robert Carsouw. Hij meldde de aanwezige boeren dat Schiphol niet van plan is om rechten van agrariërs op te kopen en denkt ook niet dat dit nodig is.

De sfeer was 'gemoedelijk', laat een woordvoerder van de luchthaven weten, die er ook bij was. 'Ik heb niet de indruk dat de boeren tegen Schiphol zijn. De stikstofproblematiek waar de boeren tegenaan lopen, lopen wij als luchtvaartsector natuurlijk ook tegenaan. Wellicht is het zelfs iets waar we samen in kunnen optrekken.'

Na het overhandigen van het koopcontract volgde er nog een korte toespraak, waarna de boeren naar huis gingen. De boeren met hun trekkers hebben niet voor problemen gezorgd op de weg, laat de ANWB weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer