Rabobank: ontwrichting vleessectoren houdt aan

De ontwrichting van de vleessectoren zal volgens Rabobank ook in 2022 merkbaar zijn. De aanhoudende daling van de Chinese invoer van varkensvlees leidt niet alleen volgend jaar tot een overaanbod in Europa, maar ook daarna.

Rabobank%3A+ontwrichting+vleessectoren+houdt+aan
© Pixabay

De Chinese import van varkensvlees is voor 2022 in de ogen van Rabobank de belangrijkste stoorzender van de wereldhandel in eiwitten afkomstig van dieren en vis. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Animal Protein Outlook van de bank. Hierin worden de vlees- en vismarkten wereldwijd geanalyseerd.

'Met het heropenen van de economieën zou de conclusie zijn dat de handel zich in dezelfde mate zal herstellen. Ons onderzoek laat echter een verdeeld beeld zien', meldt Justin Sherrard, global strategist op het gebied van dierlijke eiwitten bij Rabobank.

Dat verdeelde beeld komt mede doordat dierlijke eiwitketens te maken hebben met kosteninflatie rond diervoeder, arbeid, energie en transport. Het aanhoudend herstel van de Chinese varkensvleesmarkt met betrekking tot de Afrikaanse varkenspest zal volgens hem een belangrijke stimulans zijn voor de binnenlandse productieniveaus. Hierdoor zal de afhankelijkheid van de invoer uit Europa, Brazilië en Noord-Amerika afnemen.


Varkensvleesaanbod

'Ondanks een lichte daling van de productieniveaus in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, verwacht Rabobank dat een bredere toename van het varkensvleesaanbod op de wereldmarkt de varkensvleesprijzen wereldwijd laat dalen', geeft Sherrard aan.

In de regio's waar het meeste rundvlees wordt geproduceerd, zal de rundvleesproductie licht dalen. Deze daling en de sterke vraag naar rundvlees op de meeste markten, houden de prijzen in de ogen van de Rabo-analist in 2022 stabiel.


Groei pluimvee

Rabobank verwacht dat de pluimveemarkt zich herstelt van een gemengd jaar, waarin de grote vraag de groei stimuleerde. Dat gebeurde ondanks vogelgriepuitbraken, hoge voerkosten en arbeidskwesties. Omdat de vraag sterk blijft, voorspelt de bank voor 2022 een wereldwijde productiegroei van ongeveer 2 procent. Die varieert van 1 tot 5 procent in de belangrijkste markten.

Verder ziet Rabobank een flexibele bedrijfsvoering als de meest waarschijnlijke weg naar duurzame groei. De verwachting is dan ook dat met de focus op duurzaamheid in 2022 de productie en ontwikkeling van nieuwe producten toeneemt. Retailers en foodserviceketens zullen duurzaamheid actief bij consumenten en toezichthouders positioneren, blikt Sherrard vooruit.

Dat maakt volgens de bank dat er kansen komen voor dierlijke eiwitketens die minimale prikkels nodig hebben om over te stappen op duurzamere productiesystemen. Duurzaamheid zal ook de investeringen in alternatieve eiwitten ondersteunen en een groeiende klantenkring aanspreken, weet hij.


Rol automatisering

Een verhoogde mate van automatisering in het productieproces maakt dit segment ook minder kwetsbaar voor inflatiedruk door stijgende arbeidskosten. 'Traditionele vleesproducenten zullen na een lastig 2021 geen tijd hebben om hun wonden te likken. Bedrijven die wendbaarheid en veerkracht tonen in een snel ontwikkelende wereldmarkt, zullen het best voorbereid zijn om de groeikansen die zich voordoen optimaal te benutten', stelt Sherrard in de Global Animal Protein Outlook.

Dat zal in zijn ogen niet gemakkelijk zijn. 'Veranderende consumentvoorkeuren en -kanalen, bioveiligheidskwesties en verstoring door covid-19, zijn hindernissen die vleesproducenten moeten nemen. De bedrijven die laten zien dat ze daartoe in staat zijn, zullen in 2022 als de echte winnaars uit de bus komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer