Rabobank: nog geen zicht op herstel varkensmarkt

Op korte termijn is er geen zicht op een herstel van de varkensmarkt. Dat schrijft Rabobank in het derde kwartaalbericht van dit jaar.

Rabobank%3A+nog+geen+zicht+op+herstel+varkensmarkt
© Twan Wiermans

In de eerste acht maanden van 2020 steeg de varkensvleesproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk met 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de tweede helft van 2021 komen de productieniveau's weer dichter bij de niveaus van vorig jaar.

In Nederland steeg de varkensvleesproductie met 7 procent in de periode van januari tot en met juli 2021 ten opzichte van hetzelfde tijdvak in 2020. Als mogelijke oorzaak noemt de bank de lagere export. Nederland exporteerde tot en met week 38 472.000 minder vleesvarkens dan in dezelfde periode in 2020.


Biggenexport gedaald

Deze lagere export is goed voor 3 procent van de totale varkensslachtingen in 2020. Ook de export van biggen daalde. Nederland exporteerde in de eerste 38 weken van 2021 271.000 minder biggen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit hangt samen met de krimp van de zeugenstapel, geeft Rabobank aan.

De Nederlandse zeugenstapel kromp in 2020 met 12 procent ten opzichte van 2019. Dat is enerzijds het gevolg van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en anderzijds van de gestegen productiviteit van de zeugen.


Krimp Duitse zeugenstapel

In Duitsland krimpt de zeugenstapel ook. Daar werden in de eerste zeven maanden van 2021 18 procent meer zeugen geslacht ten opzichte van 2020. Het overaanbod aan varkensvlees op de Duitse binnenlandse markt nam daardoor voor een deel af, constateert Rabobank.

Het overaanbod ontstond doordat Duitsland sinds september 2020 te maken heeft met Afrikaanse varkenspest en de exportbeperkingen die daarmee samenhangen. Hogere voerkosten in combinatie met lagere producentenprijzen zullen in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk de productie ook afremmen.

De varkensvleesproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk steeg in de eerste zeven maanden van dit jaar met 3 procent. Maar de export van varkensvlees naar China daalde sinds april, na een goed eerste kwartaal (-8 procent ten opzichte van april 2020). In juli was deze daling zelfs 34 procent.


Export onder druk

Rabobank verwacht dat de export naar China ook in het vierde kwartaal van 2021 lager blijft, net als de varkensprijzen in dat land. Belangrijkste oorzaken hiervan zijn een sterk verminderde vraag naar varkensvlees vanuit China en een hoog niveau van diepgevroren voorraden.

De export vanuit de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk naar de Filipijnen en Vietnam steeg respectievelijk met 23 en 75 procent in de periode van januari tot en met juli 2021. Het importtarief voor varkensvlees in de Filipijnen zal in het vierde kwartaal met 5 procent stijgen. Maar het is dan nog steeds 20 procent lager dan de tarieven die werden gehanteerd voor de Filipijnse regering zich met de export ging bezighouden om het tekort aan varkensvlees beter onder controle te krijgen.

De varkensvleesexport vanuit de 27 EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk daalde in het eerste halfjaar van 2021 met 9 procent.


Onder vijfjarig gemiddelde

De karkasprijzen staan in heel Europa onder druk. De gemiddelde varkensprijs in de Europese Unie in week 38 was 16 procent lager vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. De biggenprijzen daalden nog meer en waren 24 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Rabobank schrijft dit toe aan het negatieve marktsentiment en de onzekerheden over het herstel van de export naar China. Rabobank verwacht dat de neerwaartse druk op de prijzen in het vierde kwartaal zal aanhouden, aangezien een snel herstel van de exportvolumes naar China zeer onwaarschijnlijk is.


Op tijd schakelen

Door goede financiële resultaten in 2019 en 2020 hebben de meeste varkensbedrijven nog voldoende financiële middelen. Maar Rabobank constateert ook dat de financiële armslag afneemt, door de huidige lage opbrengstprijzen in combinatie met de hoge voerkosten.

Voor het voortbestaan van het bedrijf noemt de bank een goed beheer van de financiële middelen belangrijk. Een liquiditeitsprognose, oorzaakanalyse en rentabiliteitsprognose kunnen helpen inzicht te krijgen in de situatie en de mogelijkheden die er zijn, geeft Rabobank aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer