Proef met beloning voor boer voor vastleggen koolstof

Een groep melkveehouders, organisatie Wij.land en Rabobank starten een proef met het genereren en verkopen van klimaatcredits. Het is de eerste Nederlandse proef waarbij boeren betaald krijgen voor het toepassen van klimaatslimme maatregelen.

Proef+met+beloning+voor+boer+voor+vastleggen+koolstof
© Niels de Vries

De proef loopt drie jaar en is bedoeld als opmaat naar duurzamere landbouw en een nieuwe inkomstenbron voor boeren. Met deze proef valt klimaatwinst te boeken. Koolstof wordt in de landbouwbodem vastgelegd. Door compost toe te voegen aan de bodem of niet meer te ploegen, verbetert de bodem en legt die daarmee meer koolstof vast. In potentie wordt zo in Nederland tot 1 megaton CO2 bespaard.Daarnaast kunnen boeren hun uitstoot verminderen, bijvoorbeeld door minder fossiele brandstof en kunstmest te gebruiken of, specifiek in veenweidegebieden, het waterpeil te verhogen. De gerealiseerde klimaatwinst wordt berekend en verhandeld in de vorm van koolstofcredits.


Klimaatwinst

'Ieder bedrijf is anders en heeft andere mogelijkheden om klimaatwinst te behalen. Voor Wij.land is het belangrijk dat de boer of boerin zijn of haar eigen pad naar een natuurinclusieve en klimaatslimme landbouw kan volgen en daarvoor wordt beloond', zegt directeur Danielle de Nie van Wij.land. De bedrijven krijgen de helft van de op basis van hun plan berekende credit vooruitbetaald.

'Klimaatboeren en koolstofboeren zijn manieren van duurzamer boeren', zegt lead carbon bank Paul Bosch van Rabobank. 'Sommige aanpassingen, zoals een kruidenrijk grasland en een gezondere bodem, leveren na een aantal jaar ook echt meer geld op voor de boer.'


De vergoeding voor de koolstofcredits helpt boeren om deze investeringsperiode te overbruggen. Zo kunnen de credits een belangrijke rol spelen in de financiering van de landbouwtransitie. Bosch benadrukt dat leren en experimenteren centraal staan in het project. 'Veen, klei of zand, het een houdt meer koolstof vast dan het ander. De ene maatregel zal beter werken, tegen minder kosten, dan de andere.'


Kosten

In dit proefproject worden de kosten voor monitoring gedragen door Wij.land en Rabo Carbon Bank en komt ongeveer 90 procent van de creditprijs bij de boer terecht, waarvan de helft als voorschot. De hoeveelheid credits wordt berekend op basis van een model dat Wij.land heeft ontwikkeld voor het westelijk veenweidegebied.

Rabobank Carbon Bank is onderdeel van de Rabobank en een van de eerste bedrijven in Nederland die in deze markt stappen. 'Boeren hebben een belangrijke sleutel in handen als het gaat om het realiseren van klimaatwinst. Dit is de toekomst van onze landbouw', zegt Bosch.

Wereldwijd starten er steeds meer koolstofcreditprojecten met boeren. Ook in Nederland lopen er projecten waar boeren compensatie krijgen voor een hoger waterpeil, zoals project 'Valuta voor Veen'. Dit is het eerste project in Nederland waarbij een groep boeren op basis van hun eigen duurzaamheidsplan kiest uit tien klimaatslimme maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer