Rabobank: bepaal strategie voor verdienmodel en handel consistent

Voor een gezond verdienmodel heeft de Nederlandse melkveehouder een marge nodig van minimaal 3 cent per kilo melk, meldt Rabobank in zijn pas verschenen visie op de melkveesector. Deze marge dient voor buffervorming en geeft de mogelijkheid het bedrijf door te ontwikkelen.

Melkveehouder Mark van Lipzig uit Limburg maakt maandelijks een financiële liquiditeitsbegroting en heeft scherp zicht op zijn vaste en andere kosten. 'De kosten zijn enorm gestegen, marges zijn smal. Ik vind het belangrijk om te weten of er voldoende wordt verdiend en of mijn bedrijf financieel gezond is.' Met de uitdagingen die de komende jaren op het boerenerf afkomen, is het belangrijk een goed inzicht te hebben in de eigen margeontwikkeling.

Van Lipzig melkt inmiddels vierhonderd koeien. Hij bouwde zijn stal in 2015, niet wetende dat de komst van het fosfaatrechtenstelsel in 2018 zijn onderneming voor een groot dilemma zou plaatsen. Om verder te kunnen ondernemen zocht de Limburgse melkveehouder de samenwerking met een andere ondernemer. 'Hij had vee zonder gebouwen en wij gebouwen zonder vee. Samen konden we wel verder ondernemen.'

• Bekijk op de website van Rabobank welke strategie past bij uw melkveebedrijf

Van Lipzig hecht veel waarde aan acceptatie van de omgeving. 'Ik wil vierhonderd koeien melken, maar wel op een gezonde manier. Dat betekent voldoende land om mest kwijt te kunnen en voer te winnen, maar ook acceptatie van de buurt is belangrijk.' Bij alles wat op zijn pad komt probeert hij negatieve invloeden een positieve draai te geven: 'Een bedreiging kan ook een kans zijn. Zo hebben we inmiddels een heel goede samenwerking met het Limburgs Landschap.'


Deze video is tot stand gekomen in samenwerking met kennispartner Rabobank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Artikelen over Rabobank

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer