Rabobank: 'Onderzoek op tijd met uw bank oorzaak van tekort'

De varkenshouderij zit in het dal van de cyclus. Rabobank houdt er rekening mee dat 20 procent van de klanten-varkenshouders de komende maanden aanklopt voor aanvullende financiering. 'Kom op tijd in beweging', adviseert sectormanager René Veldman.

Rabobank%3A+%27Onderzoek+op+tijd+met+uw+bank+oorzaak+van+tekort%27
© Twan Wiermans

Wat is er aan de hand?

'Europa heeft een zelfvoorzieningsgraad van 120 procent. In 2019 en 2020 was de vraag naar varkensvlees vanuit China enorm groot. Europa raakte het vlees gemakkelijk kwijt tegen een hoge prijs. Maar die afhankelijkheid van China loopt ons nu voor de voeten. De vraag naar en de prijzen van varkensvlees zijn in China gekelderd.'

Er kloppen nu al ondernemers bij ons aan die voorzien dat ze in het eerste kwartaal van 2022 extra werkkapitaal nodig hebben

René Veldman, sectormanager mest, varkens- en paardenhouderij bij Rabobank

Rabobank verwacht dat een vijfde van de klanten-varkenshouders aanklopt. Is dat niet veel?

'Nee. Afgelopen jaren is onze portefeuille juist robuuster geworden en de eigen vermogenspositie van varkenshouderijen is gegroeid.'


Sinds april staan de prijzen onder druk. Is het niet wat snel om nu al liquiditeitsproblemen te hebben?

'Dat kun je zo eigenlijk niet zeggen. Het gaat om de oorzaak daarvan. Om de vraag waarom er niet genoeg buffer is opgebouwd. Een bedrijf kan in de kern gezond zijn en op basis van de KWIN-uitgangspunten aan de verplichtingen voldoen, maar pas geïnvesteerd hebben. Behalve met lage prijzen hebben bedrijven nu ook nog eens te maken met hoge voerkosten.'


Wat is uw advies?

'Neem op tijd contact op met de bank. Er kloppen nu al ondernemers bij ons aan die in het eerste kwartaal van 2022 problemen voorzien. Maar ik zie ook bedrijven die op korte termijn aanvullend werkkapitaal nodig hebben die zich helaas nog niet melden.

'Onderzoek wat de oorzaak is van het tekort, welke verplichtingen er zijn en hoe het tekort kan worden overbrugd. Wat is de strategie. In banktermen heb je het dan over een oorzakenanalyse en een liquiditeits- en een rentabiliteitsprognose. Goed beheer van financiële middelen is belangrijk voor het voorbestaan van het bedrijf.'


Wat is uw verwachting?

'Dat de export naar China zich herstelt, maar niet naar het oude niveau. Rabobank verwacht dat de export ook in het vierde kwartaal van 2021 laag blijft, net als de varkensprijzen. Dit komt door de lagere vraag, maar ook door de grote voorraad diepgevroren vlees die er is.


'Landen als Amerika en Canada exporteren ook naar China. Omdat zij minder afhankelijk zijn van de export naar China, heeft dat minder invloed op hun opbrengstprijzen en deert hen dat minder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer