Pluimveehouder krijgt hertest salmonella

Een pluimveebedrijf heeft met succes een hertest bij een salmonellabesmetting bedongen. Het College van Beroep geeft het bedrijf gelijk omdat er gerede twijfel is dat de uitslag niet klopt. Normaliter wordt er geen hertest gedaan.

Pluimveehouder+krijgt+hertest+salmonella
© Henk Riswick

Om overdracht van salmonella via eieren of pluimveevlees te voorkomen, gelden er strenge regels voor de salmonellabesmetting op pluimveebedrijven. Alle bedrijven worden periodiek onderzocht op salmonella. Wordt er een salmonellabesmetting op een legbedrijf geconstateerd dan mogen eieren niet meer als klasse A voor verse consumptie worden geleverd maar alleen als klasse B voor de industrie.


Van het pluimveebedrijf met zeven stallen op twee locaties werd bij de controle een salmonellabesmetting vastgesteld in alle zeven stallen. Het hele bedrijf werd daarop besmet verklaard. Dit kon volgens de pluimveehouder en zijn dierenarts niet kloppen. Volgens hen is er bij de monstername kruisbesmetting geweest waardoor alle monsters besmet zijn geraakt.

Eigen monstername toonde aan dat de salmonellabesmetting maar in één stal zat. De voorzieningenrechter vindt dit voldoende voor gerede twijfel. Daarmee is een officieel heronderzoek mogelijk, zodat de blokkade van het gehele bedrijf opgeheven kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer