Pluimveehouders testen effect van melkzuur met minifermentor

Melkzuur en melkzuurbacteriën die ontstaan bij fermentatie, kunnen de darmgezondheid van pluimvee mogelijk verbeteren. Ook kan de voeropname er mogelijk door verbeteren. Een aantal pluimveehouders gaat het effect hiervan de komende tijd testen door gebruik te maken van een minifermentor.

Pluimveehouders+testen+effect+van+melkzuur+met+minifermentor
© Henk Riswick

Bij jonge dieren is het opbouwen van een gezonde microbiota in de darmen van belang. Bij varkens is het positieve effect van melkzuur en melkzuurbacteriën die bij fermentatie ontstaan, al vele jaren bekend. 'Het moet ook bij pluimvee wel positief uitpakken, zeker ook in de strijd met salmonella', stelt Ronald Scholten. Hij spreekt uit ervaring. Hij is jaren geleden gepromoveerd op het onderzoek naar de positieve effecten van fermentatie bij biggen en adviseert sindsdien varkenshouders in heel Europa over fermentatie.

Bij pluimvee is vooral in Duitsland belangstelling om kleine hoeveelheden water aan het droge voer toe te voegen om zo de voeropname te verhogen. Water toevoegen aan het voer levert mogelijk juist het risico op dat salmonella of andere bacteriën in de voerleiding kunnen groeien. Daarom ziet Scholten meer kans in het toedienen van een klein beetje ferment aan het droge voer. Dat zure ferment met een ph van 3,5 tot 4 geeft salmonella geen kans. Het zuur en de melkzuurbacteriën zorgen voor een gunstige ontwikkeling van de darmbacteriën, de microbiota.


Drogestofgehalte

Toevoegen van ferment aan het droge voer in de fabriek kan problemen opleveren. Daarom is het plaatsen van een minifermentor op het bedrijf een betere optie. Het ferment wordt aan op de voerleiding toegediend. Zolang het totale drogestofgehalte maar op 80, 81 procent blijft, mag dat geen problemen opleveren. Omdat droogvoer een drogestofgehalte van 88 procent heeft, zit er dus ruimte om enkele procenten ferment toe te dienen.

Drie vleeskuikenhouders gaan aan de slag met de minifermentor. Bij de jonge dieren zal het effect het grootste zijn, verwacht Scholten. 'De microbiota moeten zich nog opbouwen en met de melkzuurbacteriën en het melkzuur uit het ferment stuur je de goede kant op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer