16 miljoen euro voor Vlaamse varkenssector

De Vlaamse overheid maakt 16 miljoen euro vrij om de 3.800 varkenshouders in de Belgische deelstaat te steunen. De ondernemers hebben het zwaar vanwege lage opbrengsten en hoge kosten. Zo verliezen ze bij ieder varken dat het bedrijf verlaat zo'n 30 tot 35 euro.

16+miljoen+euro+voor+Vlaamse+varkenssector
© Pixabay

De prijzen die de Belgische varkenshouders ontvangen, zit bij de laagste van Europa, meldt Vilt.be. Dit komt mede door het verstorende effect op de export door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2018. Tegelijk zijn de voerkosten de afgelopen maanden de pan uit gerezen.

Maandag kondigde Hilde Crevits, minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw maatregelen aan. 'Heel wat varkenshouders en hun gezinnen hebben het financieel en mentaal loodzwaar. Het probleem situeert zich in de markt die niet naar behoren werkt', stelt ze.


Inkomen en dierenwelzijn

De slechte situatie is voor Crevits reden om een pakket steunmaatregelen uit de kast te halen. 'De focus ligt daarbij op een beter inkomen voor de sector, maar ook op investeringen op vlak van duurzaamheid en dierenwelzijn', benadrukt de minister.

Met het pakket worden onder meer bedrijven met jonge ondernemers en bedrijven die geïnvesteerd hebben in verduurzaming geholpen om de schuldenlast draaglijk te houden. Verder worden alle varkenshouders gestimuleerd om in te zetten op kwaliteitslabels die inzetten op dierenwelzijn en duurzaamheid.


Lokale meerwaarde

De minister verwacht dat de Vlaamse varkenshouders een lokale meerwaarde creëren door zich te onderscheiden op vlak van kwaliteit. Om de burger over te halen om voor Vlaamse en seizoensgebonden producten te kiezen, geeft de minister samen met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing extra aandacht aan de promotie van deze lokale producten.

Crevits kaartte het probleem deze week ook aan bij de Europese Landbouwraad. Ze vroeg daar om te komen met 'uitzonderlijke maatregelen' voor de varkenssector. Daarbij doelt ze niet alleen op steun, ook moet volgens haar een vrijwillige productiebeperking op tafel komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer