Varkenshouderij staat onder druk in heel Europa

Een zomer zonder echt uitgesproken barbecueweer, met volle Duitse koelhuizen en Spaanse slachterijen die hun exportlicentie op China kwijt zijn. In heel Europa staat de varkenshouderij op dit moment onder druk.

Varkenshouderij+staat+onder+druk+in+heel+Europa
© Henk Riswick Fotografie

In dertien weken tijd daalde de varkensvleesnotering van de Nederlandse slachterijen met gemiddeld 17 cent. Deze week bleef de notering gelijk, in de veronderstelling dat de bodem was bereikt met een licht teruglopend aanbod aan varkens. De daling van de Duitse VZEG-notering met 7 cent kwam woensdag dan ook als een verrassing en zal voor de Nederlandse noteringen niet zonder gevolgen blijven.

'De verwachting was dat het een goed varkensjaar zou worden, maar daar lijkt het nog niet op. We dachten allemaal dat met veertien dagen de prijzen zouden aanhalen. Maar zoals het nu lijkt, blijft de prijs onder spanning', reageert Jan Vernooij, voorzitter van de commissie Varkenshandel van Vee & Logistiek.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Traditiegetrouw ligt de aanvoer van varkens bij de slachterijen 's zomers op een lager peil en worden de dieren wat lichter geslacht. Maar door het milde weer groeiden de varkens vlot door. Terwijl anderzijds diezelfde weersomstandigheden minder uitnodigden tot barbecuepartijen. De coronaperikelen hadden ook een verstorende werking.


Volle koelhuizen

Voor de hele Europese Unie (EU) geldt een overkill aan vlees. Insiders spreken van een verdringingsrace. Duitsland meldt dat in de eerste helft van 2021 28 procent meer varkensvlees in opslag is gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Relatief duur vlees, want tussen week 1 en 21 liepen in de hele EU de prijzen met zo'n 40 cent per kilo op.

Als oorzaak noemen de oosterburen corona, de sluiting van de horeca en Afrikaanse varkenspest. Door dat laatste is Duitsland voor de afzet van vers vlees nog steeds aangewezen op de Europese binnenmarkt, terwijl Spanje zich nu ook daarop begint te roeren.

De exportlicentie op China van vier Spaanse slachterijen, waaronder twee grote, liep eind juli af en wordt niet verlengd. De verwachting is dat de Spaanse export naar China daardoor vanaf augustus halveert.


In Nederland heeft slachterij Van Rooi de licentie die in februari werd ingetrokken ook nog niet terug. Onduidelijk is of China de licenties niet verlengd omdat de inlandse varkensstapel zich herstelt van de Afrikaanse varkenspest aldaar, of dat er politieke overwegingen aan ten grondslag liggen.

Betrouwbare signalen krijgen insiders daarover niet. China betaalde in 2019 en 2020 vorstelijk voor Europees varkensvlees en wacht wellicht nu zijn kans af op de overspannen EU-markt. Feit is dat exportproblemen zorgen voor extra druk op de Europese binnenmarkt.De import van China lag in het tweede kwartaal van 2021 1,4 miljoen ton (-9 procent) lager dan in dezelfde periode in 2020. De voorzitter van Varkenshandel Vernooij zegt dat vanuit Europa oortjes, staartjes en snuitjes vlot hun weg vinden naar China, maar naar het luxere vlees is gewoon geen vraag.

Ook Korea importeerde in het eerste halfjaar van 2021 minder dan in dezelfde periode in 2020. De daling van 6 procent wordt daar toegeschreven aan het recordaantal besmettingen met de Delta-variant van het coronavirus.


Krappe vraag naar biggen

De vraag naar biggen is krap en dat uit zich in de prijs. Omdat de stemming op de Duitse varkensmarkt negatief is, wordt daar gesleuteld aan de toeslagen. Dat heeft effect op de import uit Nederland. DCA BPP verlaagde begin augustus de toeslag met 8 procent (gemiddeld -2,50 euro per big), maar de vraag is of dat genoeg is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer