Duitse biggennotering ligt onder vuur

Met lede ogen zien zeugenhouders de afrekening van de door hen geleverde biggen. De noteringen staan laag en de Duitse biggennotering Weser-Ems kent zelfs een historisch dieptepunt. De biggenhandel verloopt stroef. Mogelijk volgt prijsherstel binnen twee maanden.

Duitse+biggennotering+ligt+onder+vuur
© Twan Wiermans

'Dit najaar verloopt de biggenhandel stroef, maar wel beter dan een jaar geleden. Toen bleven biggen langer op Nederlandse vermeerderingsbedrijven liggen omdat er onvoldoende plek was om ze te plaatsen', constateert directeur Erik van der Hijden van Farmadvies.

'Wereldwijd kampten landen met coronaproblemen en op Duits grondgebied werden in september 2020 de eerste wilde zwijnen aangetroffen die besmet bleken te zijn met Afrikaanse varkenspest. De onrust en onzekerheid bij Duitse varkenshouders werken nog steeds door.'


Verschillen kleiner

Zo is de Weser-Ems-notering, waar veel op exportgerichte zeugenhouders afspraken op maken, naar de Nederlandse prijsnoteringen toe gekropen.


De verschillen tussen Nederland en Duitsland waren volgens Van der Hijden nog nooit zo klein. 'Bijzonder is dat de Weser-Ems-notering voor biggen van 25 kilo met 20 euro per dier historisch laag is. Normaal is het een sterke notering die stabieler is en minder fluctueert dan de Nederlandse biggennoteringen.'

Dat de Weser-Ems-notering achterblijft en zich raar ontwikkelt, is ook Jan Pijnenburg, varkensadviseur bij DLV Advies, niet ontgaan. 'Net als alle noteringen voor biggen staat de Weser-Ems-notering laag, maar het is anders dan voorgaande jaren. Nu is die relatief ver en snel gezakt, terwijl er niet eens sprake is van een overschot aan biggen.'


Discussie zal starten

Volgens zowel Pijnenburg als Van der Hijden roept dat de vraag op of Nederlandse vermeerderaars komend voorjaar de Weser-Ems-notering nog wel als basis moeten gebruiken voor hun afspraken.

Begin 2022 starten doorgaans de onderhandelingen voor nieuwe afspraken. Dat is het moment dat de vraag naar biggen normaal gesproken weer flink aantrekt. Dan worden de onderhandelingen gevoerd over de toeslagen op een notering, correcties op gewichten en overige leveringsvoorwaarden.

Het begin van prijsherstel voor de biggen verwachten beide experts niet eerder dan half november. Analyses van jaren met slechte biggenprijzen maken volgens Van der Hijden duidelijk dat de noteringen weer beginnen op te lopen vanaf week 46. 'Dat is de meest reële verwachting op basis van cijfers van het prijsverloop in de magere varkensjaren 2007, 2008, 2011, 2015 en 2018.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer