Varkensmarkt blijft zwaar onder druk staan

Ondanks verwoede pogingen van markt- en sectorpartijen lukt het niet de negatieve prijsspiraal op de varkensmarkt te doorbreken. De afzet van varkensvlees loopt stroef en volle vrieshuizen drukken op de markt. Zowel de vleesvarkens- als de biggenprijzen leveren daardoor verder in.

Varkensmarkt+blijft+zwaar+onder+druk+staan
© Henk Riswick Fotografie

Duitsland zet de toon voor wat betreft de situatie op de varkensmarkt. Door coronaperikelen kunnen de Duitse varkensslachterijen niet draaien op maximale capaciteit. Dit zorgt nog steeds voor een ophoping van slachtrijpe varkens. Tegelijkertijd verloopt de afzet van varkensvlees uiterst moeizaam.

Op de EU-markt is sprake van grote concurrentie. Door Afrikaanse varkenspest binnen de landsgrenzen kan Duitsland niet met varkensvlees naar China. Maar ook andere Europese 'varkenslanden' als Denemarken, Nederland en Spanje raken nog maar weinig varkensvlees kwijt in China. De export richting Zuidoost-Azië is grotendeels stilgevallen doordat de prijzen van varkensvlees in China sterk zijn gezakt.

Het aanbod van varkensvlees in China is momenteel groter dan de interne vraag. De Chinese varkensstapel is na uitbraken van Afrikaanse varkenspest, die begonnen in 2018, snel weer gegroeid. Tegelijkertijd lijkt het erop dat Chinezen minder varkensvlees consumeren ten gunste van vleesvervangers.

Uitvoer bijproducten

Niet alleen de export van vlees naar China is opgedroogd, sinds kort geldt dat ook voor de uitvoer van de bijproducten als oren, neus, poten en ingewanden. Chinese inkopers halveren per 1 oktober de prijs die ze voor de bijproducten betalen. Het effect daarvan is nu al merkbaar.

Het gevolg van de grote druk op de markt voor varkensvlees is dat deze week de prijzen van vleesvarkens verder onderuitgingen. De grootste Duitse slachter Tönnies verlaagde de notering met 5 cent naar 1,20 euro per kilo. In Nederland liet Vion afgelopen maandag al weten de prijs met 3 cent te verminderen tot 1,22 euro per kilo. De andere binnenlandse slachters volgen Vion. Ook Compaxo verlaagt met 3 cent. Van Rooi Meat beperkt de prijsverlaging deze week tot 2 cent.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Door de dramatische marktsituatie bij de vette varkens is het ook bij de biggen kommer en kwel. Vleesvarkenshouders zijn terughoudend met het opzetten van nieuwe biggen. Deels omdat ze hun zware varkens maar moeizaam kwijtraken en deels omdat ze betwijfelen of er over vier maanden wel wat valt te verdienen aan varkens die ze nu opzetten.

Daardoor gaan de biggennoteringen deze week verder onderuit. Vion verlaagt de biggenprijs met 1,50 euro naar 14,50 euro. Handelsbedrijven houden er rekening mee dat volgende week ook in Duitsland wat van de biggenprijs afgaat. De slachtzeugenprijs zakt eveneens verder. De eerste weken van september leek deze zich op een stabiel niveau te kunnen handhaven. Maar door de algehele malaise in de varkenshouderij zakt nu ook die prijs door de tijdelijke bodem.

Maximale aanvoer onmogelijk

Vooral in Duitsland komen extra zeugen op de markt door de lage biggenprijzen en de noodzakelijke welzijnsinvesteringen op vermeerderingsbedrijven (commissie-Borchert). Zeugenslachterijen kampen met hetzelfde probleem als de slachterijen voor vleesvarkens. Door personeelsgebrek is maximale aanvoer niet mogelijk.

De varkensmarkt snakt naar een nieuw evenwicht. Maar vooralsnog lijkt de balans ver te zoeken. Doordat varkenshouderijbedrijven stoppen, zal zowel in Nederland als in Duitsland de komende jaren de varkensstapel krimpen. Voor veel varkenshouders geldt dat ze niet de tijd hebben om zo lang te wachten op marktherstel. Door de hoge voerprijzen loopt het verlies snel op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer