Kostprijzen varkens stijgen met 5 procent

De kostprijzen van biggen en vleesvarkens zijn dit jaar 5 procent hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit het Biggenprijzenschema van Wageningen Livestock Research (WLR). In drie jaar tijd is de kostprijs van varkens met 10 procent gestegen.

Kostprijzen+varkens+stijgen+met+5+procent
© Studio Van Assendelft

De kostprijs van vleesvarkens is 6 procent hoger dan in het Biggenprijzenschema van juli 2020. Vooral de bigkosten en voerkosten zijn afgelopen jaar toegenomen. Bij biggen is de kostprijs 5 procent hoger dan vorig jaar. Het Biggenprijzenschema geeft een richtprijs voor biggen exclusief btw, gekoppeld aan de vleesprijs.

De totale kosten per zeug zijn tussen juli 2020 en juli 2021 met 89 euro gestegen. Dat is een toename van 5,5 procent. Dit is vooral toe te schrijven aan de hogere voerkosten. Ongeveer 80 euro van die stijging heeft te maken met het duurder geworden voer.


Meer biggen per zeug

Het aantal biggen per zeug per jaar is afgelopen periode met 0,2 gestegen naar 30,3 stuks, Deze productiestijging heeft de kostprijsstijging van de biggen nog enigszins getemperd.


Voor de huisvesting is uitgegaan van een investeringsbedrag van 3.400 euro per zeugenplaats en 568 euro per vleesvarkensplaats. Dat is gebaseerd op de normen voor huisvesting die in KWIN Veehouderij 2021-2022 worden gepubliceerd. Doordat met een lager rentepercentage is gerekend, zijn de kosten voor huisvesting, zowel bij zeugen als vleesvarkens, enigszins gedaald.


Bedrijfsbegrotingen

Het overleg 'Langetermijnprognoses varkenshouderij' heeft nieuwe uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen voor de komende vijf tot tien jaar vastgesteld. Het verwachte saldo minus mestkosten is vastgesteld op 268 euro per aanwezige zeug per jaar en 46 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar. Vooral bij zeugen is er een stijging in voerwinst en saldo.

De technische kengetallen zijn aangepast op basis van resultaten uit 2020. De langetermijnverwachtingen zijn 600 euro voor de voerwinst en 378 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezige zeug per jaar. Voor vleesvarkens is de verwachting 80 euro voor de voerwinst en 68 euro voor het saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer