Gelderland komt met maatregelen tegen risico's extern salderen

Provincie Gelderland heeft maatregelen gevonden die de risico's verbonden aan extern salderen zoveel mogelijk moeten beperken.

Gelderland+komt+met+maatregelen+tegen+risico%27s+extern+salderen
© Twan Wiermans

Dat bleek woensdag tijdens een beeldvormende sessie voor Provinciale Staten. Programmamanager stikstof Simone Balhuizen gaf hier tekst en uitleg over de drie risico's die de provincie ziet wanneer extern salderen wordt toegestaan.

Een belangrijke vrees voor Gelderland is leegstand en verloedering van het landschap wanneer een bedrijf stopt en de stikstofrechten verkoopt. Als oplossing hiervoor wil Gelderland onderzoeken op welke manier er een sloopverplichting opgelegd kan worden bij stoppende boeren. 'Op die manier krijgen we geen lege dozen in het landschap. Dat willen we vooral niet bij agrarisch ondernemers die stoppen, waarbij er geen reuring meer op het erf is', aldus Balhuizen.


Stikstofbank

Een ander risico is het weglekken van stikstofruimte. Die moet straks opgevangen worden in de eerder aangekondigde Gelderse stikstofbank of de microdepositiebank. Het derde risico, ongecontroleerde opkoop, wordt getackeld door salderen alleen binnen 25 kilometer van de verkopende partij toe te staan. Balhuizen: 'Zodat er dus geen Gelderse boeren worden opgekocht voor een woningbouwproject in de Randstad.'

Een oordeelsvormende sessie vindt volgende week plaats voor Provinciale Staten. Op basis daarvan komt het provinciebestuur met een definitief voorstel. Gelderland heeft extern salderen tot op heden altijd tegengehouden, omdat de provincie eerst mogelijkheden zocht om de risico's te beperken. Die lijken met de nu genoemde maatregelen gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer