CDA vreest uitkoop veehouderij Randstad

Het CDA is bezorgd over het prijsopdrijvend effect van de handel in stikstofrechten. Dat kan de toekomst van de landbouw en de leefbaarheid van het platteland in gevaar brengen. Een uitkoop dreigt volgens de partij mogelijk zelfs in de Randstad, stelt Kamerlid Derk Boswijk.

CDA+vreest+uitkoop+veehouderij+Randstad
© archief Marcel Bekken

Plannen van het Rijksvastgoedbedrijf om de stalvergunning van drie agrarische bedrijven te gebruiken voor het compenseren van stikstofdepositie van een nieuwbouwwijk in het Zuid-Hollandse Valkenburg, zijn aanleiding voor Kamervragen. Op het terrein van voormalig marinevliegkamp Valkenburg in de gelijknamige plaats is een nieuwbouwwijk voorzien. Het Rijksvastgoedbedrijf wil daarvoor een overeenkomst aangaan met BPD Ontwikkeling.

Dat wil de vergunningen van de drie bedrijven in het plangebied Valkenhorst inzetten als stikstofsalderingsmaatregel. Als tegenprestatie verwerft BPD Ontwikkeling dan de gronden van het Rijksvastgoedbedrijf met ontwikkelrechten voor achthonderd woningen en een gezondheidscentrum.

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) wil weten wat landbouwminister Carola Schouten hiervan vindt. Hij vraagt haar onder meer naar de waarde van de ontwikkelrechten per opgekocht bedrijf en per kilo stikstof. Uit eigen berekeningen concludeert Boswijk dat dit wel eens 20 miljoen euro per bedrijf zou kunnen zijn en 6.500 euro per kilo stikstof.

Kortste eind

'Mijn zorg is dat de landbouw per definitie aan het kortste eind trekt', stelt Boswijk. 'Allerlei ontwikkelingen die we in de landbouw graag willen, zoals extensivering, kringlooplandbouw en grondgebondenheid, worden hiermee onbereikbaar.'

Het bemoeilijkt volgens hem tevens overnames en laat bedrijven stoppen die anders mogelijk wel waren doorgegaan. 'Er gaat zoveel geld in om dat het waarschijnlijk steeds minder aantrekkelijk wordt een agrarisch bedrijf voort te zetten. Maar dat gaat ook ten koste van het platteland en kan bijdragen aan ondermijning. Eigenlijk is mijn vraag aan de minister: willen we deze ontwikkeling?'

Het Tweede Kamerlid denkt dat speculatie en het grote geld een steeds grotere rol gaan spelen. 'Dat zal in de Achterhoek nog wel meevallen, maar in de Randstad is de vraag naar ontwikkelruimte voor woningen, industrie en infrastructuur zo groot. Dan maakt de landbouw geen kans meer, ben ik bang.'

Boswijk is niet per definitie tegen het verhandelen van stikstof, de opkoop van bedrijven en vindt ook dat er ruimte moet zijn voor ontwikkeling. 'We hebben grote opgaven voor bijvoorbeeld woningbouw. Maar landbouw mag niet het sluitstuk worden. Daar lijkt het nu wel op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer