Onbegrip over start openbare verkoop stikstofruimte provincie Brabant

De provincie Noord-Brabant is gestart met de openbare verkoop van de stikstofruimte van een veehouderij uit Lage Mierde. De ZLTO is verbaasd over de gang van zaken omdat er nog Brabantse PAS-melders zijn waarvoor sitkstofruimte wordt gezocht.

Onbegrip+over+start+openbare+verkoop+stikstofruimte+provincie+Brabant
© DIRK HOL

De provincie kocht de boerderij in 2019 met het doel grond te verwerven voor de versterking van het natuurnetwerk in Brabant. De stikstofruimte binnen de natuurvergunning van de boerderij, die nog intact is, kan worden ingezet om andere maatschappelijke en economische ontwikkelingen mogelijk te maken. Op basis van extern salderen kan de stikstofruimte voor een andere ontwikkeling worden benut.


De provincie zegt dat het de stikstofruimte van deze locatie niet nodig heeft voor eigen projecten en zegt ook dat er geen initiatieven met een algemeen belang van andere overheden die in aanmerking komen voor de beschikbare stikstofruimte. Daarom wordt de stikstofruimte van deze locatie te koop aangeboden om in te zetten voor extern salderen. Op deze manier wil de provincie economische en maatschappelijke ontwikkelingen stimuleren in Noord-Brabant.


Knelgevallen

ZLTO-bestuurder Janus Scheepers vindt het aanbieden van stikstofruimte opvallend. 'Er zijn nog veel PAS-melders die wachten op een vergunning. En de provincie zegt dat ze geen stikstofruimte nodig hebben. Het zou beter zijn als deze stikstofruimte in een pot gaat om knelgevallen op te lossen.'

Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) doet een bod op stikstofruimte om PAS-melders en knelgevallen te legaliseren. De jongerenorganisatie maakt zich zorgen zorgen over verkoop aan de hoogste bieder. 'In plaats van dat deze stikstof gebruikt wordt voor het legaliseren van PAS-melders en overige knelgevallen, wordt er een verdienmodel gecreëerd waarbij deze ruimte hoogstwaarschijnlijk de agrarische sector uitstroomt', meldt het BAJK in een schriftelijke reactie.


Politiek ontevreden

De kwestie wordt ook in de Provinciale Staten van Noord-Brabant besproken. Statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie) stoot zich aan de gang van zaken. De verkoopvoorwaarden zijn zo opgesteld dat boeren eigenlijk niet in aanmerking komen. Zo moet de koper de stikstofruimte zelf benutten en mag hij de ruimte niet doorverkopen.Belangstellenden kunnen zich tot en met 6 april melden via de website van de provincie. Zij moeten daarbij een een korte projectbeschrijving geven waaruit waarvoor de stikstofruimte nodig. Potentiële kopers dienen een AERIUS-berekening te overleggen waaruit aannemelijk wordt dat de aangeboden stikstofruimte voorziet in de vraag, al dan niet in combinatie met andere verworven of nog te verwerven stikstofruimte. Op 12 april publiceert de provincie wie de ruimte wordt gegund.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer