Gelderland zet stikstofhandel tijdelijk on hold

Provincie Gelderland stelt op korte termijn de beleidsregels voor extern salderen tijdelijk buiten werking. Dat doet de provincie om de uitkoop van agrarische bedrijven zonder dierrechten te voorkomen.

Gelderland+zet+stikstofhandel+tijdelijk+on+hold
© Twan Wiermans

Het verbod op extern salderen dat de provincie hanteert, blijkt namelijk niet te gelden voor kalver-, eenden- en geitenhouderijen. In die sectoren zijn dierrechten namelijk niet van toepassing. Dat betekent dat er met deze agrarische bedrijven wel extern gesaldeerd mag worden sinds december 2019.

Volgens de provincie zijn er weinig gevallen bekend waarbij daadwerkelijk bedrijven zijn opgekocht voor de stikstofrechten. Dat blijkt uit de beantwoording door Gedeputeerde Staten van schriftelijke vragen van CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart.


Veel weerstand

Het verbod kan niet worden uitgebreid naar de genoemde sectoren omdat er geen juridische grondslag voor is. En omdat het terugdraaien op veel weerstand zou kunnen stuiten en onduidelijkheid creëert bij initiatiefnemers.

Het provinciebestuur vindt wel dat moet worden voorkomen dat de risico's die gesignaleerd zijn rondom extern salderen met dierrechten zich ook voordoen bij extern salderen zonder dierrechten. Daarom worden de beleidsregels tijdelijk buiten werking gesteld. Wanneer dit exact gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer