Roep om koersverandering Spaanse varkenshouderij

In Spanje groeit de maatschappelijke kritiek op de varkenshouderij. Burgers stellen dat duurzaamheid er geen item is en pleiten voor een koerswijziging, meldt het Duitse vakblad TopAgrar.

Roep+om+koersverandering+Spaanse+varkenshouderij
© Twan Wiermans

De stad Segovia ligt op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Madrid en is een aantrekkelijke reisbestemming. Madrilenen en internationale toeristen gaan daarnaartoe om speenvarkens te eten: de cochinillo's. De tijd dat Spanjaarden geen oog hadden voor hoe de vleesproductie tot stand komt, lijkt evenwel voorbij.

Veel Spanjaarden worden kritischer, maar er is ook met name druk vanuit Brussel. Geen enkel ander EU-land heeft op dit moment zoveel procedures lopen als Spanje. Het land overtreedt voortdurend de milieurichtlijnen van Brussel, met name die ten aanzien van afvalwaterzuivering en luchtvervuiling.


Hoge nitraatgehalten

De problemen verschillen van regio tot regio. In provincie Segovia zijn er nu 1,2 miljoen varkens per 150.000 inwoners. Hier worden de boeren beschuldigd van hoge nitraatgehalten in drinkwater, terwijl drinkwater al schaars is en de kosten voor drinkwater oplopen. Ook is sprake van toenemende geuroverlast. Veel bewoners zijn bang dat de intensieve varkenshouderij toeristen weghoudt. Ook het feit dat veel vlees wordt geëxporteerd, stuit op groeiende weerstand.

Spaanse varkenshouders krijgen ook het verwijt helemaal voorbij te gaan aan 'de omwenteling'. Terwijl de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in andere Europese landen steeds meer beperkingen ondervindt, gaat deze in Spanje ongebreideld voort. Terwijl de linkse regering onder Pedro Sánchez bij haar aantreden in 2018 een duidelijke koerswijziging aankondigde.


Moratorium

De milieulobby 'Stop Ganadería Industrial' roept de regering daarom op om eindelijk een moratorium in te voeren op de intensieve varkenshouderij. Keerzijde is dat de Spaanse bevolking, ondanks alle bezwaren tegen de varkenshouderij, niet zonder vlees wil. Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw steeg de consumptie vorig jaar 7 procent. Kip staat voorop, gevolgd door varkensvlees en rundvlees.

Spanje slacht nu wekelijks 1 miljoen varkens en verkocht volgens officiële cijfers in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 677.000 ton vleesproducten aan derde landen. Dat was 73 procent meer dan in het voorgaande jaar. China blijft verreweg de grootste markt voor de Spanjaarden, met een gebrek aan varkens uit het buitenland waardoor de vleesproductie terugloopt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer