Ctgb stelt paal en perk aan stapelen middelen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) neemt maatregelen tegen het stapelen van de werkzame stoffen abamectine, deltamethrin, esfenvaleraat of chlorantraniliprole.

Ctgb+stelt+paal+en+perk+aan+stapelen+middelen
© nieuwe oogst

In de vergadering van 28 juli stemde het college in met restricties tegen gestapeld gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met deze stoffen. Stapelen houdt in dat op een perceel eerst een middel wordt gebruikt tot het maximale aantal toepassingen is bereikt en daarna nog een ander middel met dezelfde werkzame stof voor dezelfde toepassing.

Het samengaan van deze toepassingen wordt niet beoordeeld bij de toelating van het individuele middel. Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat dit ongewenste milieueffecten kan hebben, met name voor oppervlaktewater en de daarin aanwezige dieren.


De maatregel geldt voor vier stoffen waarvan het toelatingscriterium – de concentratie in het oppervlaktewater - vaak en ver wordt overschreden. Het Ctgb maakt daarbij wel onderscheid tussen bedekte en onbedekte teelten vanwege het verschil in de maximale dosering tussen de twee.

De nieuwe restrictie is van kracht voor veertien middelen (negen moedertoelatingen, vijf afgeleide toelatingen) op basis van de genoemde stoffen. Het Ctgb neemt het aangepaste gebruiksvoorschrift van deze insecticiden op in de toelatingendatabank. Individuele middelen worden door deze stapelmaatregel niet verboden of ingeperkt. 'Het middelpakket wordt dus niet kleiner', zegt een Ctgb-woordvoerder.


Europese aanpak

Eerder ging het college akkoord met het voorstel dat de basis vormt voor de nieuwe maatregel. Enkele maanden geleden heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over dit besluit. Minister Carola Schouten heeft de Europese Commissie ook verzocht om een geharmoniseerde aanpak tegen het gestapeld gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer