Zwitsers tegen verbod op gewasbescherming

In Zwitserland heeft meer dan 60 procent van de Zwitsers zondag in een referendum drie ingrijpende milieu- en klimaatvoorstellen verworpen. Twee vrijwel identieke referenda over een verbod op chemische gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw werden verworpen. Een derde voorstel voor minder luchtvervuiling haalde ook geen meerderheid.

Zwitsers+tegen+verbod+op+gewasbescherming
© Nieuwe Oogst

Na maanden van verhitte campagnes was het zondag duidelijk een 'nee' tegen voorstellen om Zwitserland de pionier op het gebied van biologische landbouw te laten worden. Het idee was dat Zwitserland het eerste Europese land zou worden dat het gebruik van kunstmatige herbiciden en fungiciden verbiedt.


De uitslagen toonden dat er in steden heel anders over dit onderwerp wordt gedacht dan op het platteland. In enkele grote steden was meer dan de helft voor de drie nu afgewezen klimaatplannen. De Zwitserse regering had een negatief advies uitgebracht. Ook de Zwitserse chemische industrie had de afgelopen weken uitgebreid campagne tegen de voorstellen gevoerd.


Verandering

Tegen de 40 procent van het electoraat wilde wel verandering. Deze Zwitsers geloven dat het landbouwbeleid alleen geholpen kan worden met radicale veranderingen. Deze niet onbelangrijke minderheid gelooft dat er met de huidige macht van de boeren geen natuurvriendelijk landbouwbeleid kan worden gemaakt.

Urs Schneider, adjunct-directeur van de Zwitserse boerenbond, zei dat de stembusuitslag een 'enorme opluchting' was voor boeren. De boerenorganisaties hadden in aanloop naar het referendum hun zorgen geuit. Ze stelden dat het verbieden van gewasbeschermingsmiddelen zou leiden tot kleinere oogsten en hogere voedselprijzen.

De campagne werd vooral de laatste weken gekenmerkt door veel emotionele betogen, vooral in landelijk gebied. De Groenen zijn teleurgesteld over de uitslag. 'Het is een nederlaag voor de gezondheid en voor de natuur', zegt Adèle Thorens van deze partij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer