Milieuorganisatie+vindt+residuen+in+bakjes+aardbeien
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Milieuorganisatie vindt residuen in bakjes aardbeien

Milieuorganisatie PAN-Nederland heeft in juni residuen van gewasbeschermingsmiddelen in Nederlandse aardbeien gevonden. Uit de cijfers blijkt wel dat de maximale residu limiet (MRL) niet is overschreden.

De aardbeien lagen in de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl in verschillende gemeenten.

PAN Nederland heeft vijftien bakjes Nederlandse aardbeien onderzocht op de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen. In de vijftien monsters zijn dertien verschillende middelen aangetroffen.

Gemiddeld bevatte een monster 3,5 verschillende residuen. Het gaat vooral om middelen tegen schimmels en insecten. Bij Lidl en Albert Heijn werden per bakje gemiddeld de meeste verschillende stoffen gevonden. De meest aangetroffen gewasbeschermingsmiddelen zijn fluopyram en boscalid. De effecten van cocktails aan residuen zijn voor een groot deel onbekend.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer