Gelderland haalt 1.972 hectare landbouwgrond uit Aerius

Provincie Gelderland laat 1.972 hectare landbouwgrond verwijderen uit stikstofregistratiesysteem Aerius. Uit onderzoek blijkt dat de grond in het Gelderse deel van Natura 2000-gebied Rijntakken uit regulier agrarisch beheerde percelen bestaat. Daarvan is met zekerheid te zeggen dat daar geen stikstofgevoelig leefgebiedtype aanwezig is.

Gelderland+haalt+1%2E972+hectare+landbouwgrond+uit+Aerius
© Twan Wiermans

Dat laat het provinciebestuur weten in een brief aan Provinciale Staten. De afgelopen maanden heeft de provincie geanalyseerd of er sprake is van stikstofgevoelige leefgebiedtypen in de in Aerius opgenomen percelen. Op basis daarvan is nu al vastgesteld dat 1.972 hectare onterecht in Aerius staat. Het gaat daarbij om 38 procent van het totaalaantal hectare in Rijntakken dat in het systeem is opgenomen.

Van 2.248 hectare, 43 procent, kan nog met onvoldoende zekerheid worden gezegd of die terecht in Aerius staat. Nader onderzoek door een extern bureau moet daar deze zomer uitsluitsel over geven. Voor andere gebieden in Gelderland hoeven geen correcties gemaakt te worden. De aanpassingen worden in oktober bij de eerstvolgende update van Aerius doorgevoerd. Vanaf 1 juli zijn de te verwijderen percelen al wel zichtbaar in de provinciale viewer.


Overijssel ging voor

Gelderland volgt met de aanpassingen het voorbeeld van Overijssel, dat recent aankondigde 270 hectare landbouwgrond uit Aerius te verwijderen. Sinds de laatste actualisatie van Aerius in oktober 2020 is er veel aandacht voor leefgebiedenkaarten die door de provincies worden aangeleverd. Die kaarten bestaan uit een leefgebiedenkaart en een habitatkaart binnen de Natura 2000-begrenzing.

Naar aanleiding van de laatste actualisatie is er onrust ontstaan en zijn door de Tweede Kamer en Provinciale Staten vragen gesteld. Landbouwminister Carola Schouten heeft toen aangegeven dat percelen, die volledig agrarisch in gebruik zijn en worden bemest, niet in Aerius moeten worden opgenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer