CU Gelderland: 'Stikstofberekeningen A15 repareren'

De berekeningen die zijn gedaan om de stikstofuitstoot van de beoogde verlenging van de A15 te meten, moeten zo snel mogelijk opnieuw worden gedaan met een andere meetmethode. Alleen op die manier ontstaat een eerlijk speelveld voor alle sectoren, stelt Dirk Vreugdenhil namens de Gelderse ChristenUnie (CU).

CU+Gelderland%3A+%27Stikstofberekeningen+A15+repareren%27
© DIRK HOL

Statenlid Vreugdenhil liet de stikstofuitstoot van de verlengde A15 berekenen volgens de OPS-rekenmethode, die ook wordt gebruikt om de uitstoot van veehouderijen en industrie te meten. Twee weken geleden oordeelde de Raad van State (RvS) dat het voor de A15 gebruikte rekenmodel SRM2 te weinig duidelijkheid geeft over de stikstofuitstoot verder dan 5 kilometer van de A15. De conclusie van Vreugdenhil: de stikstofuitstoot die de A15 veroorzaakt, bereikt grote delen van het land.
'Er is veel gedoe over die meetmethodes, zeker ook vanuit de agrarische sector. Dat houdt me bezig, daar wil ik antwoord op', aldus Vreugdenhil. 'Ik ben zo gek geweest om in al die rekentools te duiken. De uitspraak van de RvS heeft de energie daarvoor nog verder aangewakkerd.'


De CU-politicus zegt niet verrast te zijn over de uitkomst van het door hem geïnitieerde onderzoek. 'Ik wist al langer dat er iets aan de hand was met SR2. Het gaat om rechtsgelijkheid. Het bevreemde mij dat SRM2 wordt gebruikt voor depositieberekening. Die vraag heeft de commissie-Hordijk ook gesteld, het wachten is op een helder antwoord uit Den Haag. De RvS is ook heel duidelijk geweest: je moet de depositie ook na 5 kilometer berekenen.'


Ammoniakuitstoot

Bovendien blijkt uit de berekeningen van Vreugdenhil dat de snelweg een aanzienlijke hoeveelheid ammoniak uitstoot: 10,7 ton. 'Dat zijn zo'n acht boerderijen. Ik vond het opvallend dat er vanuit wegverkeer zoveel ammoniak komt. En als je de berekeningen doet voor de periode 2021-2030, zie je dat de uitstoot van stikstofoxide daalt, maar die van ammoniak stijgt.'

Vreugdenhil pleit voor een eenduidige manier van berekenen, ongeacht welke sector het betreft. 'Een eerlijke weging is van belang. Alle sectoren moeten aanpakken, ook de veehouderij. Maar het speelveld moet wel eerlijk zijn. Het uitgangspunt moet kloppen. Nu lijkt het alsof de veehouderij een verderdragende depositie heeft dan wegen en dat is niet eerlijk.'


Extra zetje

Het Statenlid ziet de uitgevoerde herberekeningen als extra zetje om de belangen van Gelderland in kaart te brengen bij minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W. Zij heeft van de RvS zes maanden de tijd gekregen om met een betere onderbouwing van de A15-plannen te komen. Lukt dat niet, dan belandt de doortrekking van de snelweg in de prullenbak.

'Ik vind het belangrijk dat er zorgvuldige afwegingen worden gemaakt in de ruimte. We moeten zorgen voor een oplossing die perspectief biedt aan de verschillende sectoren en de natuur. Ik realiseer me dat er keuzes moeten worden gemaakt, maar die moeten wel eerlijk tot stand komen. Ook voor de minister is het dus van groot belang dat er zuiver wordt gemeten', besluit Vreugdenhil.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer