Over 80 procent 'discussienatuur' is duidelijkheid

Kleine stukjes stikstofgevoelige natuur, die foutief in het stikstofrekenprogramma Aerius zijn gekomen, moeten er wat demissionair landbouwminister Carola Schouten betreft zo snel mogelijk weer uit. Voor 80 procent van de gebiedjes waar nu discussie over is, is een oplossing in zicht. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de VVD-Tweede Kamerleden Mark Harbers en Helma Lodders.

Over+80+procent+%27discussienatuur%27+is+duidelijkheid
© Nieuwe Oogst

Het gaat soms om slechts kleine stukjes natuur, van enkele tientallen vierkante meters. Dit terwijl voor habitattypen een ondergrens geldt van 100 vierkante meter en voor bossen 1.000 vierkante meter. Volgens Schouten gaat het om technische fouten. Deze 'snippers' waren niet op tijd ontdekt voordat de huidige versie van Aerius online kwam. Er wordt gewerkt aan de jaarlijkse update van het programma, die altijd in oktober plaatsvindt. Voor die tijd moeten de fouten zijn hersteld.

Volgens de minister hebben deze fouten voor de meeste vergunningen voor nieuwe economische activiteiten of bedrijfsaanpassingen geen gevolgen. In de meeste gevallen is de mogelijkheid om een vergunning te verlenen niet volledig afhankelijk van de aanwezigheid van de nog te verwijderen kaartvlakken met stikstofgevoelige leefgebieden.


Vergunningverlening

Ondertussen heeft Schouten een beroep gedaan op de provincies om in hun vergunningverlening rekening te houden met deze situatie. Vergunningverlening bij locaties die zeker niet stikstofgevoelig zijn, maar waarvan de juiste informatie alleen nog niet is verwerkt, kan dan doorgaan.

Volgens een woordvoerder van de minister doen boeren en adviseurs er verstandig aan om in dit soort gevallen contact op te nemen met de provincie. 'Van het overgrote deel van deze gebieden is inmiddels bekend of het een fout betreft of niet.' Daarmee wordt ook uitvoering gegeven aan een eerdere motie van de Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD).


Basisregistratie Gewaspercelen

Provincies kijken waar de ingetekende situatie in Aerius afwijkt van de feitelijke situatie. Schouten schrijft in de Kamerbrief dat daar nu een vrij goed beeld van is. Voor de beoordeling wordt gebruikgemaakt van het digitale kaartbestand Basisregistratie Gewaspercelen. Naar verwachting kan hiermee ongeveer 80 procent van de gevallen waar nu discussie over is, worden opgelost.

Het resterende deel vraagt een nauwkeuriger analyse. Hiervoor is een veldcheck nodig in het groeiseizoen. In hoeverre de resultaten hiervan al in de eerstvolgende update kunnen worden verwerkt, is nog niet zeker. Om dit op te lossen, is onder meer overleg gevoerd met BoerenNatuur, de vereniging van agrarische collectieven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer