Stichting+Agrifacts%3A+%27Gelderland+cre%C3%ABert+piekbelasters%27
Nieuws
© VidiPhoto

Stichting Agrifacts: 'Gelderland creëert piekbelasters'

Provincie Gelderland creëert piekbelasters door nieuwe natuur tegen bedrijven aan te plussen, stelt Stichting Agrifacts (STAF).

Bovendien heeft de provincie gekozen voor de ontwikkeling van stikstofgevoelige natuur en deze ook al ingetekend op de habitatkaart in Aerius. Daardoor telt deze natuur mee voor het stikstofbeleid, aldus STAF. Gevolg is dat betreffende bedrijven nu als forse piekbelasters uit de Aerius Aankoopcalculator rollen. De Rijksoverheid gebruikt de Aankoopcalculator om te bepalen welke bedrijven piekbelaster zijn en voor opkoop in aanmerking komen.Op 13 september 2017 stelden Provinciale Staten van Gelderland het actualisatieplan voor nieuw te realiseren natuur vast. Er werden zoekgebieden aangewezen van in totaal 7.300 hectare, voor de realisatie van 5.300 hectare nieuwe natuur. De provincie heeft deze zoekgebieden daarna ingetekend op de habitatkaart in Aerius, waardoor deze meetellen voor het stikstofbeleid.


Niet in te zien

Opvallend is, zo stelt STAF, dat deze gebieden niet zijn in te zien met Aerius Monitor, de tool die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor het publiek. Daarmee kan per regio worden bekeken waar stikstofgevoelige natuur staat ingetekend.

Met name in de Rijntakken zijn talrijke zoekgebiedjes voor stikstofgevoelige natuur ingetekend, bij elkaar naar schatting 5.000 hectare. Deze gebiedjes zijn vaak zowat tegen bedrijven aan ingetekend. De stikstofgevoelige natuur en een deel van het bedrijf liggen daardoor in hetzelfde hexagoon. Aerius Aankoopcalculator berekent voor deze bedrijven een enorme piekbelasting.

STAF claimt dat, wanneer de provincie voor haar natuurontwikkeling een afstand van 100 meter had aangehouden tot deze bedrijven, de piekbelasting de helft minder zou zijn. Bij 250 meter is dat zelfs 65 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer