Gedeputeerde+Drenth%3A+%27Gelderland+cre%C3%ABert+geen+piekbelasters%27
Nieuws
© DIRK HOL

Gedeputeerde Drenth: 'Gelderland creëert geen piekbelasters'

Provincie Gelderland creëert volgens gedeputeerde Peter Drenth geen piekbelasters door natuur naast agrarische bedrijven aan te wijzen als stikstofgevoelig.

Dat antwoordde gedeputeerde Drenth in reactie op vragen van SGP-Statenlid Evert Mulder woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Mulder refereerde in zijn vragen aan een publicatie van Stichting Agri Facts (STAF) waarin wordt gesteld dat Gelderland zoekgebieden voor nieuwe stikstofgevoelige natuur heeft ingetekend dicht tegen agrarische bedrijven aan, met name in de Rijntakken.


Dit zou er volgens de SGP'er toe leiden dat stikstofmeetsysteem Aerius deze bedrijven aanwijst als piekbelasters wat voor onrust zorgt bij de boeren die het betreft. Volgens Drenth klopt het beeld dat wordt geschetst in het STAF-onderzoek niet. 'Gelderland creëert geen piekbelasters, want ik zou niet weten waarom we dat zouden willen. Dat betekent immers alleen maar meer vraagstukken.'

De gedeputeerde stelt dat er in het kader van stikstof geen nieuwe natuur wordt aangelegd en dat er niks verandert aan de grens van Natura 2000-gebieden. 'Dat heeft de minister recent nog toegezegd.' Wel vindt op sommige plekken verfijning plaats van de staat van de natuur. 'Maar dit raakt bedrijven die een vergunning hebben voor hun bedrijfsvoering totaal niet.'

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer